359
Το καστ του «Enola Holmes»: από αριστερά, Χένρι Κάβιλ (Σέρλοκ), Μίλι Μπόμπι Μπράουν (Ενόλα) και Σαμ Κλάφλιν (Μάικροφτ Χολμς) | Netflix

Μήνυση στο Netflix επειδή παρουσιάζει τον Σέρλοκ Χολμς… ως πολύ καλό και ευγενικό

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 17:49
Το καστ του «Enola Holmes»: από αριστερά, Χένρι Κάβιλ (Σέρλοκ), Μίλι Μπόμπι Μπράουν (Ενόλα) και Σαμ Κλάφλιν (Μάικροφτ Χολμς)
|Netflix

Μήνυση στο Netflix επειδή παρουσιάζει τον Σέρλοκ Χολμς… ως πολύ καλό και ευγενικό

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2020, 17:49

Έχουμε ακούσει για μηνύσεις που γίνονται επειδή κάποιος κινηματογραφικός χαρακτήρας παρουσιάζεται ως πολύ κακός ή αγενής.

Αλλά αυτό που συνέβη ανάμεσα στο Netflix και τους διαχειριστές του ονόματος του Σέρλοκ Χολμς δεν έχει προηγούμενο.

Το ίδρυμα του συγγραφέα του Χολμς, σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, μήνυσε το Netflix, την εταιρεία παραγωγής Legendary, αλλά και τον σεναριογράφο και τον σκηνοθέτη πίσω από την επερχόμενη ταινία του συνδρομητικού καναλιού με τίτλο «Ενόλα Χολμς».

Η ταινία με πρωταγωνίστρια την σταρ της σειράς του Netflix, «Stranger Things», Μίλι Μπόμπι Μπράουν, η οποία υποδύεται την μικρή αδερφή του θρυλικού ντετέκτιβ, βασίζεται στη σειρά βιβλίων με τίτλο «Τα μυστήρια της Ενόλα Χολμς» της Νάνσι Σπρίνγκερ, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στη μήνυση του ιδρύματος του συγγραφέα.

Στην αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, το ίδρυμα υποστηρίζει πως «προκύπτουν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που εγείρονται από την χρήση μη αδειοδοτημένης εκμετάλλευσης δημιουργικής έκφρασης [από τον Κόναν Ντόιλ] στις ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς».

Στην αγωγή αναφέρεται πως, παρά το ότι οι περισσότερες αυθεντικές ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς, προ του 1923, θεωρούνται πως ανήκουν στη δημόσια σφαίρα, οι τελευταίες 10 ιστορίες για τον ντετέκτιβ, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1923 και 1927, δεν ανήκουν αποτελώντας, τρόπον τινά, νέες μυθοπλασίες γύρω από τον εκκεντρικό ντετέκτιβ.

Χένρι Κάβιλ, Μίλι Μπόμπι Μπράουν και Σαμ Κλάφλιν

Έτσι, το ίδρυμα Ντόιλ ισχυρίζεται πως τα βιβλία της Σπρίνγκερ για την «Ενόλα Χολμς» και η ταινία που προκύπτει από αυτή, συμπεριλαμβάνει στοιχεία της προσωπικότητας του Χολμς που δεν εμφανίζονται στις πρώτες ιστορίες του συγγραφέα του: η ευγένεια, η καλοσύνη και η στωικότητα.

Η μήνυση προς το Netflix περιγράφει πως, ενώ αρχικά ο Χολμς αποτυπωνόταν ως ιδιαίτερα ευφυής, αλλά ψυχρός και απόμακρος, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συγγραφέας τού προσέδωσε πιο ζεστά χαρακτηριστικά.

Ο λόγος ήταν πως ο Ντόιλ έχασε στον πόλεμο αυτό τον μεγάλο του γιο και έτσι ήθελε να κάνει τον Χολμς πιο «συμπονετικό και κατανοητικό».

Στην ταινία, η Μπράουν αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τη μικρή αδερφή του Σέρλοκ Χολμς, πλάι στον Χένρι Κάιλ (στον ρόλο του Σέρλοκ), τον Σαμ Κλάφλιν (στον ρόλο του αδελφού του Σέρλοκ, Μάικροφτ) αλλά και την Ελένα Μπόναμ Κάρτερ που υποδύεται τη μητέρα της, στην ίδια ταινία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...