417
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο AFP. Περιέγραψε τη χώρα μας ως την «ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» | EPA/CreativeProtagon

Μήνυμα Μητσοτάκη μέσω AFP: Συνέπειες για τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:45
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο AFP. Περιέγραψε τη χώρα μας ως την «ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»
|EPA/CreativeProtagon

Μήνυμα Μητσοτάκη μέσω AFP: Συνέπειες για τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη στο Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 14:45

«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει». Αυτό ήταν μόνο ένα από τα μηνύματα που έστειλε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP),

Η συνέντευξη δεν ήταν μόνο για το ορόσημο των 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του. Δόθηκε μία ημέρα πριν από τη νέα, κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν μέσω Brexit αλλά και κρίσης στη Συρία.

Μέσα από τη συνέντευξή του στη Σαντάλ Βαλερί, διευθύντρια του AFP στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους –και ιδίως προς τους λαϊκιστές τύπου Ορμπάν– λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο της ΕΕ, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική εισβολή. «Αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στη χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, σημείωσε, αποσαφηνίζοντας πως απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Με αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης, σημείωσε πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», ήταν το μήνυμά του.

Παράλληλα με τη συνέντευξη στο AFP, ο κ. Μητσοτάκης ανήρτησε video για το ορόσημο των 100 ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...