255
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ | Reuters

«Μην μας λέτε τι να κάνουμε», προειδοποιεί ο Σι Τζίνπινγκ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 22:16
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ
|Reuters

«Μην μας λέτε τι να κάνουμε», προειδοποιεί ο Σι Τζίνπινγκ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2018, 22:16

«Κανένας δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στον κινεζικό λαό τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει».

Αυτός ήταν, σύμφωνα με τον Guardian, ο κεντρικός πυρήνας της ομιλίας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό στο Πεκίνο των 40 ετών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα.

Ο Σι υπογράμμισε ότι η οικονομική επιτυχία των τελευταίων 40 ετών δικαιολογεί τον δρόμο που έχει πάρει η χώρα του, ένας «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα συνεχίσει στον δρόμο του ανοίγματος και της ανάπτυξης, αλλά με τον δικό της ρυθμό. «Θα αλλάξουμε απολύτως ό,τι μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα αλλάξουμε αυτό που δεν μπορεί».

Κατέστησε όμως σαφές ότι παραμένει ακλόνητος μπροστά στις διεθνείς εκκλήσεις για «διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία της Κίνας.

Στόχος, υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, να βελτιωθεί η ζωή των Κινέζων και «να δημιουργηθούν θαύματα που πραγματικά θα εντυπωσιάσουν τον κόσμο».

«Σε μια χώρα όπως η Κίνα με 5.000 χρόνια ιστορίας και περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κανένα εγχειρίδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο χρυσός κανόνας, αλλά ούτε και υπάρχει και ηγεμόνας που να μπορεί να ποδηγετεί τον λαό», κατέληξε.

Έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός πως στην ομιλία του δεν έκανε απολύτως καμία ευθεία αναφορά στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ ή την ανακωχή των 90 ημερών, η οποία συμφωνήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου μεταξύ του Σι και του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...