710
O λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Γιάσα Μουνκ (αριστερά), ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ και ο γερμανικός αετός που... βγήκε από το κλουβί του | CreativeProtagon

«Μιλούσε για λαούς που πρέπει να εξοντωθούν – πώς είχε άδεια οπλοφορίας;»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:58
O λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Γιάσα Μουνκ (αριστερά), ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ και ο γερμανικός αετός που... βγήκε από το κλουβί του
|CreativeProtagon

«Μιλούσε για λαούς που πρέπει να εξοντωθούν – πώς είχε άδεια οπλοφορίας;»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:58

«Η ρητορική του μίσους ελκύει ιδιαίτερα τα νοσηρά μυαλά. Είχαμε παρατηρήσει τη δολοφονική παράνοια των νεαρών μουσουλμάνων που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσω του Διαδικτύου, ακούγοντας τις προσευχές φανατικών ιμάμηδων. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακραίας ενέργειας ενός ανθρώπου το μυαλό του οποίου τρεφόταν με τη βίαιη και συνομωσιολογική ιδεολογία συγκεκριμένων κινημάτων της Ακροδεξιάς». Αυτό λέει, στον απόηχο της σφαγής που σημειώθηκε στο Χανάου της Γερμανίας, ο Γιάσα Μουνκ.

Μιλώντας στην La Repubblica (με συνδρομή) o 37χρονος γερμανός (με αμερικανική υπηκοότητα) πολιτολόγος, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου «Λαός εναντίον Δημοκρατίας: Γιατί κινδυνεύει η ελευθερία μας και πώς να τη σώσουμε», δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον. Επειδή «όσο διαδίδονται και κανονικοποιούνται συγκεκριμένες ιδέες, τόσο καθίσταται αποδεκτός ο τρόμος ενώ η ρητορική του μίσους καταλήγει να αποτελεί τη δικαιολογία όποιου είναι έτοιμος να προβεί σε βίαιες ενέργειες».

Συγχρόνως, όμως, ο Μουνκ δεν θεωρεί πως το μίσος κερδίζει. «Στη Γερμανία, όπως και στην Αμερική, η κοινωνία είναι πολύ πιο ανοιχτή και προηγμένη σε σχέση με πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσο προοδεύει και ανοίγεται η κοινωνία, τόσο ενισχύεται ο εξτρεμισμός όλων όσοι την απορρίπτουν». Και το γεγονός αυτό σχετίζεται μεν αλλά δεν οφείλεται στην ιστορική απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα το 2015 με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην πατρίδα της εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Εκείνη την περίοδο η Ανγκελα Μέρκελ δεν είχε πολλές επιλογές. Οι συνέπειες της απόφασής της ήταν πιο πολύπλοκες από όσο αναμενόταν, και αυτό συνέβαλε στην άνοδο της Δεξιάς. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ήδη αρχίσει να ενισχύεται. Η οργή κατά των τούρκων μεταναστών είναι βαθιά ριζωμένη και θα επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις και δίχως εκείνο το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες».

Οσον αφορά το αντίπαλο δέος της Δεξιάς, «η Αριστερά θα πρέπει να επιδείξει περισσότερο θάρρος στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που φοβίζουν τον κόσμο. Η δεξιά επιμένει να δηλώνει πως όποιος δεν είναι λευκός και χριστιανός δεν πρόκειται ποτέ να ενσωματωθεί. Γνωρίζουμε πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Αλλά η αριστερά έχει παραιτηθεί και αντιμετωπίζει τον ρατσισμό στο επίπεδο της ιδεολογίας, χωρίς να αντιτάσσει συγκεκριμένες προτάσεις».

Σύμφωνα, ωστόσο, με έναν άλλο Γερμανό, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην προάσπιση της δικαιοσύνης και της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πριν από την Αριστερά θα πρέπει να δράσει το κράτος.

«Ο τρομοκράτης του Χανάου μιλούσε δημοσίως για λαούς που πρέπει να εξοντωθούν, ήταν εμφανώς άρρωστος. Πώς και είχε, οπότε, άδεια οπλοφορίας; Τον Νοέμβριο είχε αποκαλύψει τις παράνοιές του μέσω επιστολής που απέστειλε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία! Φαίνεται πως δεν ανήκε σε κάποιο ριζοσπαστικό χώρο. Αλλά και οι μοναχικοί λύκοι εμπνέονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από το μίσος που αισθάνονται. Σκέφτονται πως κάνουν ό,τι δεν κάνουν οι άλλοι επειδή δεν έχουν το κουράγιο. Αισθάνονται πως είναι ήρωες», εξήγησε από την πλευρά του στην ιταλική εφημερίδα ο Γκίντερ Βάλραφ.

Μεσημέρι Παρασκευής, στην κεντρική αγορά του Χανάου: Μια γυναίκα κρατά τη φωτογραφία ενός από τα θύματα – μια άλλη ένα σύνθημα κατά του ρατσισμού (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Ο άνθρωπος που τον Μάιο του 1974 δεν δίστασε να έρθει στην Ελλάδα και να αλυσοδεθεί στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενος για τους πολιτικούς κρατούμενους του δικτατορικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, να βασανιστεί, να δικαστεί και να φυλακιστεί από τη χούντα, επισημαίνει πως «το κράτος» θα πρέπει να σβήσει όλα τα ίχνη της ριζοσπαστικοποίησης αυτών των ανθρώπων, καθώς «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ επειδή σκέφτονται μόνον το κέρδος».

O πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τη σύζυγό του, Ελκε Μπούντεμπεντερ, στέκονται σιωπηλοί στο σημείο της σφαγής, στο Χανάου (Bundesregierung/Guido Bergmann/Handout via REUTERS)

Αναφερόμενος ειδικά στην πατρίδα του και στο κατά πόσο ο γερμανικός λαός έχει λογαριαστεί με τον ναζισμό, ο περίφημος γερμανός ακτιβιστής δημοσιογράφος ο οποίος μέσω των ερευνών του αποκάλυψε πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο ρατσισμός (κοινωνικός και φυλετικός) σε μερίδα της γερμανικής κοινωνίας, θεωρεί πως οι Γερμανοί άργησαν πολύ να επεξεργαστούν το απάνθρωπο παρελθόν τους. «Πριν από τη δεκαετία του 1970 η κοινωνία ήταν διαποτισμένη από την αποκαλούμενη “ Tatergeneration”, την γενιά των αυτουργών (της ναζιστικής φρίκης), εκπρόσωποι της οποίας ήταν παρόντες στον στρατό, στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...