339
Οι «ηλιακοί» χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων υπόσχονται προστασία των οχημάτων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και τις τοπικές κοινότητες | Shutterstock

Μια έξυπνη κίνηση: Φωτοβολταϊκά πάνω από υπαίθρια πάρκινγκ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 21:04
Οι «ηλιακοί» χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων υπόσχονται προστασία των οχημάτων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όσο και τις τοπικές κοινότητες
|Shutterstock

Μια έξυπνη κίνηση: Φωτοβολταϊκά πάνω από υπαίθρια πάρκινγκ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 21:04

Μια νέα τάση που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στον τομέα των ανοιχτών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων είναι η τοποθέτηση μεγάλων σκεπών κάτω από τις οποίες τοποθετούνται τα οχήματα, οι οποίες είναι καλυμμένες με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ετσι, πέραν της προστασίας των οχημάτων από τις καιρικές συνθήκες, παράγονται και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σκεπές αυτές έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν με ενέργεια τα ηλεκτρικά οχήματα που σταθμεύουν κάτω από αυτές, και ταυτόχρονα να ηλεκτροδοτούν τις γειτονικές κατοικίες ή άλλες εγκαταστάσεις (γραφεία, νοσοκομεία κ.λπ.).

Η Γαλλική Γερουσία ψήφισε πρόσφατα νόμο που υποχρεώνει τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων με 80 ή περισσότερες θέσεις στάθμευσης να εγκαθιστούν τέτοιου είδους φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η Βρετανία θέλει να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή τη νέα τάση. Στη χώρα παράγονται σήμερα περίπου 15GW ηλιακής ενέργειας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτείται παραγωγή 40 GW ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2030, εφόσον η Βρετανία επιθυμεί να πιάσει τον στόχο μηδενικών εκπομπών, που έχει θέσει.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετημένα σε κτίρια στη Βρετανία σε επίπεδα 117 GW και θεωρούμε ότι τα 11GW μπορούν να προέλθουν από χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων» δηλώνει ο Μαρκ Μπάρετ, καθηγητής στο University College London.

Ο Μπάρετ σημειώνει ότι ο στόχος για 11GW ενέργειας από χώρους στάθμευσης είναι μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς θεωρεί ότι τα ηλιακά πάνελ μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, δεδομένης της ποσότητας χώρων στάθμευσης στη Βρετανία, οι οποίοι καλύπτουν συνολική έκταση τουλάχιστον 130 τ.χλμ.

H εταιρεία Praxia Energy, που εδρεύει στην Ισπανία, παράγει 3MW ενέργειας ετησίως μέσω εγκαταστάσεων σε χώρους στάθμευσης στη Βρετανία, ενώ τα στελέχη της εκτιμούν ότι μέχρι το 2028 η παραγωγή θα δεκαπλασιαστεί.

Η εταιρεία Veolia τοποθέτησε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του νοσοκομείου «Eastbourne», ενώ διάφορες εταιρείες αρχίζουν να εμπλέκονται σε αυτή τη νέα αγορά, καθώς η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Για αυτόν τον λόγο έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι και άλλες ιδέες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, σε ποδηλατοδρόμους, στο σιδηροδρομικό δίκτυο κ.α.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...