411
Η 41χρονη Σιλβί Λιστχάουγκ πρόλαβε να προκαλέσει συζητήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό της | Reuters

Μια υπουργός Υγείας που καπνίζει και το επιδεικνύει σαν… Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 22:37
Η 41χρονη Σιλβί Λιστχάουγκ πρόλαβε να προκαλέσει συζητήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό της
|Reuters

Μια υπουργός Υγείας που καπνίζει και το επιδεικνύει σαν… Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2019, 22:37

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».

Τη διάσημη ρήση του Ιουλίου Καίσαρα φέρνουν εδώ και κάποιες ημέρες κατά νου πολλοί Νορβηγοί βλέποντας τη νεοδιορισθείσα υπουργό Υγείας να καπνίζει δημοσίως, προσβάλλοντας -όπως ισχυρίζονται πολλοί- τον θεσμικό της ρόλο ως θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας.

Η Σίλβι Λιστχάουγκ διορίστηκε νέα υπουργός Υγείας την περασμένη Παρασκευή και ήδη πολλοί θεωρούν ότι κάθε άλλο παρά ταιριάζει στο νέο της πόστο καθώς δεν γίνεται να είναι επικεφαλής της δημόσιας υγείας και η ίδια να κάνει ό,τι πιο ανθυγιεινό υπάρχει.

Η ίδια η υπουργός βέβαια δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι αστυνόμος, ούτε… κήνσορας και τιμητής του καθενός, αλλά ο θεσμικός της ρόλος είναι άλλος.

Οπως είπε στο νορβηγικό κανάλι NRK, «η βασική μου θέση στο θέμα της δημόσιας υγείας είναι πολύ απλή. Δεν σκοπεύω να γίνω αστυνομία ήθους, ούτε πρόκειται να λέω στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του. Σκοπεύω όμως να βοηθάω τους ανθρώπους να ενημερώνονται σωστά για να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Πρέπει ο κόσμος να μπορεί να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και να τρώει όσο κόκκινο κρέας θέλει. Οι Αρχές πρέπει να προσφέρουν ενημέρωση, αλλά οι άνθρωποι λίγο-πολύ γνωρίζουν τι είναι υγιεινό και τι όχι, έτσι πιστεύω».

Μπορεί μια υπουργός Υγείας να καπνίζει δημοσίως; Η 41χρονη υπουργός πάντως δεν δείχνει να ντρέπεται για τη δημόσια εικόνα της

Η κυρία Λιστχάουγκ αναφέρθηκε και στους καπνιστές, πολλοί εκ των οποίων αισθάνονται «παρίες» λόγω των αντικαπνιστικών κανονισμών σε πολλά κράτη.

«Νομίζω ότι πολλοί καπνιστές νιώθουν παρίες. Σχεδόν αισθάνονται ότι πρέπει να κρύβονται και νομίζω ότι αυτό είναι ανόητο. Παρ’ όλο που το κάπνισμα είναι μια κακή και επιβλαβής συνήθεια, οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θέλουν να κάνουν. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, είναι να παρέχουμε ενημέρωση έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν συνειδητές επιλογές. Για αυτό πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική για το κάπνισμα που θα αποτρέπει τους νέους ανθρώπους από το να το ξεκινήσουν και ίσως ενθαρρύνει περισσότερους ενήλικους να το κόψουν» είπε η υπουργός, φανατική καπνίστρια ούσα και η ίδια.

Ο σάλος φυσικά ήταν έντονος -ακόμη και σε κράτη όπως η Νορβηγία που δεν θεωρούνται δα και τα πλέον πολιτικά ορθά του κόσμου…- με τη γενική γραμματέα της Νορβηγικής Αντικαρκινικής Εταιρείας να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας «επιβλαβείς».

«Πολλοί θα εφαρμόσουν τα όσα πρεσβεύει. Με αυτά που είπε έφερε τη δημόσια υγεία πολλές δεκαετίες πίσω» δήλωσε η Αν Λις Ρίελ στο NRK.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...