298
Ο Αντρέι Πιβοβάροφ βρίσκεται πλέον στα χέρια της FSB | Kommersant Photo/Alexander Miridonov via REUTERS

Μια υπόθεση Προτάσεβιτς α λα ρωσικά: γιατί ο Πούτιν συνέλαβε ακτιβιστή στο αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 21:43
Ο Αντρέι Πιβοβάροφ βρίσκεται πλέον στα χέρια της FSB
|Kommersant Photo/Alexander Miridonov via REUTERS

Μια υπόθεση Προτάσεβιτς α λα ρωσικά: γιατί ο Πούτιν συνέλαβε ακτιβιστή στο αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 21:43

Μέσα στον θόρυβο που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη η πειρατική σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ένα παρόμοιο περιστατικό στη Ρωσία με θύμα έναν ρώσο ακτιβιστή, πολέμιο του Κρεμλίνου.

Ο 39χρονος Αντρέι Πιβοβάροφ συνελήφθη την Δευτέρα 31 Μαΐου στην πίστα του αεροδρομίου Πούλκοβο στην Πετρούπολη ενώ το αεροσκάφος της πολωνικής αεροπορικής εταιρείας LOT ετοιμαζόταν να απογειωθεί προς τη Βαρσοβία.

«Το αεροπλάνο είχε ήδη αρχίσει να κινείται όταν ξαφνικά σταμάτησε. Οι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν και με πήραν έξω», έγραψε ο Πιβοβάροφ στο Twitter πριν τον συλλάβουν οι άνδρες της FSB, της υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB. Το αεροπλάνο έφτασε τελικά στη Βαρσοβία με 1,5 ώρα καθυστέρηση.

Το γεγονός ότι το αεροσκάφος ήταν χώρας της ΕΕ μάλλον δεν τους πτόησε καθόλου. Μια άλλη λεπτομέρεια με σημασία, όπως τη μεταφέρει ο Monde: ο Πιβοβάροφ δεν γνώριζε ότι καταζητούνταν.

Εγιναν, πάντως, έρευνες στην κατοικία του και τελικά κατηγορήθηκε για «συνεργασία με ανεπιθύμητη οργάνωση», πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε κάθειρξη έξι ετών.

Σύμφωνα με τη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, η κατηγορία βασίζεται σε ανάρτηση στο Facebook τον Αύγουστο του 2020, στην οποία ο Πιβοβάροφ υποστήριξε έναν τοπικό ακτιβιστή στο Κράσνονταρ, στη νότια Ρωσία.

Η δίωξη εναντίον του Πιβοβάροφ κινήθηκε στις 29 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Open Russia από τον ίδιο. Πρόκειται για την οργάνωση, που χρηματοδοτείται από τον επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι από το 2001, η οποία είχε εκφράσει φόβους για την ασφάλεια των μελών της. Αν και δεν είχε απαγορευτεί η λειτουργία της οργάνωσης, η δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια γινόταν σε καθεστώς διαρκών οχλήσεων και παρεμπόδισης.

Οι συλλήψεις διαφωνούντων είναι συχνό φαινόμενο στη Ρωσία. Η πίεση έχει αυξηθεί, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Η καταστολή στοχεύει ιδιαίτερα το στρατόπεδο του -ακόμη φυλακισμένου- Αλεξέι Ναβάλνι, το οποίο είναι πλέον αποδιοργανωμένο λόγω των συλλήψεων και των απαγορεύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...