268
| Reuters

Μια «συντήρηση ρουτίνας» έβγαλε τελικά εκτός λειτουργίας το Facebook

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 22:06
|Reuters

Μια «συντήρηση ρουτίνας» έβγαλε τελικά εκτός λειτουργίας το Facebook

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 22:06

Σε λάθος κατά τη διάρκεια «συντήρησης ρουτίνας» στο δίκτυο που συνδέει τα κέντρα δεδομένων του οφείλεται, κατά το Facebook, η κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματός της για περισσότερες από έξι ώρες τη Δευτέρα. Το ίδιο το Facebook, το Instagram, το WhasApp και το Messenger δεν ήταν προσβάσιμα ούτε από το Διαδίκτυο ούτε από τις εφαρμογές τους.

Το Facebook σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του εξήγησε ότι οι μηχανικοί του έδωσαν μια εντολή που έριξε ακούσια όλες τις συνδέσεις στο δίκτυό του, «αποσυνδέοντας ουσιαστικά τα κέντρα δεδομένων του Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο». Ενα εργαλείο ελέγχου προγράμματος είχε και αυτό σφάλμα και δεν κατάφερε να σταματήσει την εντολή που προκάλεσε τη διακοπή.

Το σφάλμα διέκοψε την πρόσβαση των εργαζομένων στην εταιρεία σε εσωτερικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση τέτοιων προβλημάτων, ανέφερε η εταιρεία.

Νωρίτερα, την Τρίτη, το Facebook είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η διακοπή πρόσβασης δεν οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια τρίτων.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το Διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

Μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το μπλακάουτ για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εξαρτώνται από το WhatsApp για την καθημερινή επικοινωνία τους. Πολλοί έσπευσαν να μεταπηδήσουν σε άλλες πλατφόρμες – μόνιμα ή προσωρινά, θα δείξει. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram κέρδισε πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες χθες, όσο διήρκησε η διακοπή λειτουργίας του Facebook, έκανε γνωστό ο ιδρυτής Πάβελ Ντούροφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...