591
Μπουκόφσκι, ο «ποιητής του περιθωρίου», σε φωτογραφία της δεκαετίας του '80, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του | Facebook

Μια προτομή και ένα «αλκοολικό tour» για τον Μπουκόφσκι

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 21:59
Μπουκόφσκι, ο «ποιητής του περιθωρίου», σε φωτογραφία της δεκαετίας του '80, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του
|Facebook

Μια προτομή και ένα «αλκοολικό tour» για τον Μπουκόφσκι

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 21:59

Ενα τέταρτο του αιώνα μετά τον θάνατό του, ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, ο ποιητής των απανταχού περιθωριακών και αλκοολικών αυτού του κόσμου, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής -ειδικά στο Σαν Πέδρο, την πόλη στην Καλιφόρνια όπου έζησε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του, από το 1978 μέχρι το 1994, όταν και πέθανε από λευχαιμία.

Ορδές οπαδών του «Χανκ» (όπως ήταν το παρατσούκλι και λογοτεχνικό του alter ego) συρρέουν στην πόλη και πίνουν τα ποτά τους στα μπαρ και στις καφετέριες που ο ποιητής τιμούσε με την παρουσία του εκεί ενόσω βρισκόταν στην ζωή.

Και τώρα, μια ντόπια επιμελήτρια ενός μουσείου επιθυμεί να τον τιμήσει με μια προτομή και ένα «αλκοολικό tour».

Η Αντζελα Ρομέρο, επικεφαλής του San Pedro Heritage Museum, έχει ήδη ξεκινήσει, μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας συγκέντρωσης χρημάτων GoFundMe, μια εκστρατεία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 150.000 δολάρια που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η προτομή του, διά χειρός του ντόπιου γλύπτη Γιουτζίν Ντάουμπ.

Οπως σημειώνει η Guardian, ταυτόχρονα οργανώνει σιγά σιγά περιπατητικές περιηγήσεις εντός του Σαν Πέδρο σε σημεία της «μπουκοφσκικής μυθολογίας», όπως στο αγαπημένο του καφέ, το Sacred Grounds, στο σούσι μπαρ Senfuku, όπου δειπνούσε σχεδόν κάθε βράδυ μέχρι να πεθάνει και στο αγαπημένο του βιβλιοπωλείο, το Vinegar Hill Books.

«Οι οπαδοί του Μπουκόφσκι ταξιδεύουν στο Σαν Πέδρο από όλον τον κόσμο ψάχνοντας έναν τρόπο να νιώσουν κοντά σε έναν άνθρωπο, τα γραπτά του οποίου τους άγγιξαν τόσο βαθιά» λέει η 40χρονη Ρομέρο.

«Ψάχνουν να βιώσουν με όλες τους τις αισθήσεις έστω και ένα απειροελάχιστο κομμάτι της πόλης που επέλεξε ως την τελευταία του κατοικία» προσθέτει η Ρομέρο που έχει την υποστήριξη των σημαντικότερων επιχειρηματιών της πόλης, όλης της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και του δημοτικού συμβουλίου.

 

Η προτομή του Μπουκόφσκι που βρίσκεται στα σκαριά, έργο του γλύπτη Γιουτζίν Ντάουμπ
Ποιος ήταν ο Τσαρλς Μπουκόφσκι

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1920 στο Αντερναχ της Γερμανίας, καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός, αλλά σε ηλικία δύο ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λος Αντζελες.

Το 1939 γράφτηκε στο κολέγιο του Λος Αντζελες για να σπουδάσει δημοσιογραφία και λογοτεχνία.

Οταν η χώρα ενεπλάκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πατέρας του τον πίεζε να καταταγεί στον στρατό, όμως ο, αντιρρησίας συνείδησης και ειρηνιστής Μπουκόφσκι δεν δέχτηκε και έφυγε για πάντα από το πατρικό του.

Εζησε ως περιπλανώμενος άστεγος για λίγο καιρό και τελικά κατέληξε στη Νέα Υόρκη, όπου δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, «Aftermath of a Lengthy Rejection Slip», στο περιοδικό Story Magazine.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παράτησε το γράψιμο για περίπου μια δεκαετία, οπότε και περιπλανιόταν στις ΗΠΑ, έκανε διάφορες μικροδουλειές και κοιμόταν σε φτηνά μοτέλ.

Λόγω της έφεσης και μετέπειτα εξάρτησής του από το αλκοόλ, το 1955 εισήχθη με αιμορραγία σε νοσοκομείο με έλκος στο στομάχι, που λίγο έλειψε να του κοστίσει την ζωή.

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, έπιασε δουλειά σε ένα ταχυδρομείο και ταυτόχρονα άρχισε να γράφει ξανά ποίηση.

Το 1969, ο Τζον Μάρτιν, εκδότης της Black Sparrow Press, αρχίζει να του δίνει 100 δολάρια τον μήνα για το υπόλοιπο της ζωής του, ώστε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την συγγραφή.

Ετσι, ο Μπουκόφσκι παραιτείται σε ηλικία 49 ετών από το ταχυδρομείο και κάπως έτσι γράφει το πρώτο του βιβλίο, το Ταχυδρομείο (Post Office), το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 1976.

Δυο χρόνια μετά, μετακόμισε μόνιμα στο Σαν Πέδρο με την τότε σύντροφό του, Λίντα, την οποία παντρεύτηκε το 1985.

Ο Μπουκόφσκι πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 73 ετών, στο Σαν Πέδρο, λίγο αφότου τελείωσε το τελευταίο του βιβλίο «Αστυνομικό» (Pulp).

Η Αντζελα Ρομέρο, επικεφαλής του San Pedro Heritage Museum

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...