498
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο προειδοποίησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τη συμφωνία πρώτα στη Βουλή | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μια πρόταση μομφής από τον Μητσοτάκη «απειλεί» τη συμφωνία Τσίπρα με την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 12:19
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο προειδοποίησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τη συμφωνία πρώτα στη Βουλή
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μια πρόταση μομφής από τον Μητσοτάκη «απειλεί» τη συμφωνία Τσίπρα με την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2018, 12:19

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η συμφωνία με την ΠΓΔΜ να συζητηθεί στη Βουλή προτού υπογραφεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε μια συζήτηση περί ενδεχόμενης υποβολής από τη Νέα Δημοκρατία πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η λογική του προέδρου της ΝΔ είναι απλή: με δεδομένη την άρνηση των Ανεξ. Ελλήνων να στηρίξουν τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας στερείται πολιτικής νομιμοποίησης να υπογράψει μια τόσο δεσμευτική συμφωνία και το κατέστησε σαφές και στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί της Τετάρτης.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επιμένει να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το «Βόρεια Μακεδονία» και τα υπόλοιπα που προβλέπονται στη συμφωνία του με τον Ζόραν Ζάεφ και απλώς να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία σε ειδική συνεδρίαση.

Σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα είχε κάνει τον Ιούλιο του 2015, μετά το δημοψήφισμα –κατεπείγον σχέδιο νόμου στη Βουλή προέβλεπε την παροχή ψήφου εξουσιοδότησης στον Πρωθυπουργό προκειμένου να διαπραγματευτεί και να συνάψει συμφωνία με τους Θεσμούς και στην Ολομέλεια της 10ης Ιουλίου του είχε δοθεί αυτή η εξουσιοδότηση– τώρα προχωρά τη συμφωνία χωρίς να τον έχει εξουσιοδοτήσει η αντιπροσωπεία και χωρίς μάλιστα να έχει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.

Για τη ΝΔ αυτή η απροθυμία του κ. Τσίπρα να λάβει εντολή από τη Βουλή συνιστά προσβολή κατά των δημοκρατικών θεσμών, εξ ου και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Παυλόπουλο: «Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή».

Αυτό από πολλούς ερμηνεύτηκε ως απειλή για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ώστε να ανατραπούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ή ακόμη και αυτή η πολυδιαφημισμένη γιορτή στις Πρέσπες το Σαββατοκύριακο. Σε κάθε περίπτωση μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μπορεί να τινάξει στον αέρα την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου εν όψει του καθοριστικού Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε από τον εκπρόσωπό της, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας επιχειρεί να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στον Τσίπρα ή στον Κοτζιά να υπογράψει. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, ας καταθέσει μια πρόταση μομφής».

Μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων θα φέρει τουλάχιστον τον Πάνο Καμμένο προ των ευθυνών του: εφόσον δεν ρίξει την κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε την Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου, θα σημαίνει αυτομάτως ότι αποδέχεται τη συμφωνία με την οποία έχει πει ότι διαφωνεί! Αλλά βέβαια ακόμα και μια τέτοιου μεγέθους κυβίστηση δεν θα είναι κάτι ασυνήθιστο για τον υπουργό Αμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...