352
H λίμνη Γιουτσένγκ από ψηλά | China Daily/Facebook

Μια λίμνη τόσο εντυπωσιακή αλλά και τόσο «δηλητηριασμένη»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 09:30
H λίμνη Γιουτσένγκ από ψηλά
|China Daily/Facebook

Μια λίμνη τόσο εντυπωσιακή αλλά και τόσο «δηλητηριασμένη»

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 09:30

Μπορεί ένα και μόνο είδος άλγης να ευθύνεται για την καταστροφή ενός ολόκληρου υδάτινου οικοσυστήματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι, αν αυτή η συγκεκριμένη άλγη είναι η Ντουναλιέλα Σαλίνα η οποία τέτοια περίοδο, κάθε χρόνο, «εισβάλλει» στον βυθό της λίμνης Γιουτσένγκ κάνοντάς τη να μοιάζει από ψηλά σαν η επιφάνεια της να είναι δίχρωμη, μισή ροζ και μισή πράσινη.

Η λίμνη, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Σανξί στη βόρεια Κίνα, θεωρείται ουσιαστικά αλυκή, καθώς είναι μία από τις τρεις λίμνες παγκοσμίως που περιέχουν θειικό νάτριο. Μάλιστα, η ποσότητα του αλατιού που περιέχει είναι παρόμοια με εκείνη στη Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ, εξ ου και το προσωνύμιο «Νεκρή Θάλασσα της Κίνας».

Οπως τονίζει το περιοδικό New Scientist, σε συνθήκες υψηλής αλατότητας και υψηλών θερμοκρασιών κατά το καλοκαίρι, το πράσινο της λίμνης γίνεται ροζ  λόγω της παραγωγής προστατευτικών καροτινοειδών μέσα στα κύτταρα αυτών των μικροοργανισμών.

Τα έντονα χρώματα διατηρούνται αναλλοίωτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η λίμνη αποκτά την… αρχική της μορφή τον χειμώνα, όταν στεγνώνει.

Ωστόσο, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το θέαμα μιας δίχρωμης λίμνης –με εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες να συρρέουν τέτοια εποχή στην περιοχή για να θαυμάσουν το πολύχρωμο θέαμα- δεν σημαίνει πως είναι και καλό για το ευρύτερο οικοσύστημα, καθώς το περιοδικό αναφέρει πως το συγκεκριμένο φυτοπλαγκτόν που αναπτύσσεται στη λίμνη οδηγεί στον θάνατο άλλων όντων που δεν αντέχουν τη σύστασή του.

Κοινώς, η άλγη Ντουναλιέλα Σαλίνα, όσο εντυπωσιακή είναι στο μάτι, άλλο τόσο θανατηφόρα είναι για την τοπική χλωρίδα και πανίδα, με τους επιστήμονες να ψάχνουν τρόπο να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία στη λίμνη, προτού οδηγηθούμε σε αφανισμό ολόκληρου του περιρρέοντος οικοσυστήματος.

Για την ιστορία, η λίμνη σχηματίστηκε πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια και οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το αλάτι της λίμνης πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, τα έσοδα από το αλάτι που παραγόταν από τη λίμνη αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της χώρας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Λι Γιου (766-779 μ.Χ.) της Δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...