479
Η υποψήφια στην τελική προεκλογική εκδήλωση στην Τιφλίδα στις 25 Οκτωβρίου | REUTERS/David Mdzinarishvili

Μια Γεωργιανή από τη Γαλλία μια ανάσα από την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 17:52
Η υποψήφια στην τελική προεκλογική εκδήλωση στην Τιφλίδα στις 25 Οκτωβρίου
|REUTERS/David Mdzinarishvili

Μια Γεωργιανή από τη Γαλλία μια ανάσα από την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2018, 17:52

Πριν από 15 χρόνια ήταν πρεσβευτής της Γαλλίας στη Γεωργία, αλλά εγκατέλειψε την καριέρα της για να επιστρέψει στην πατρίδα των γονιών της. Σήμερα η Σαλόμι Ζουραμπισβίλι διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της χώρας στην αναμέτρηση της Κυριακής εν μέσω πόλωσης και με ατζέντα να βγάλει τη χώρα από την απομόνωση.

Η 66χρονη σήμερα Ζουραμπισβίλι ήταν διπλωμάτης καριέρας στη Γαλλία, όπου γεννήθηκε αφού μετανάστευσαν εκεί οι γονείς της, υπηρετώντας για 30 χρόνια. Το 2004 πήρε τη γεωργιανή υπηκοότητα και έγινε υπουργός Εξωτερικών.

Προτάσσει την πείρα της στην πολιτική και θεωρεί ότι είναι κατάλληλη να ηγηθεί της μικρής χώρας των 3,7 εκατ. κατοίκων, η οποία υποστηρίζεται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως πυλώνας σταθερότητας στον μονίμως ταραγμένο Καύκασο.

Καθώς το αξίωμα είναι συμβολικό με μικρή επιρροή στην πολιτική, λέει πως θα το αξιοποιήσει σε lobbying για να ενισχύσει την εικόνα της χώρας με στόχο την ένταξη στην ΕΕ αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η χώρα περιστοιχίζεται από απρόβλεπτους ηγέτες, λέει σε συνέντευξή της στους Financial Times και κατονομάζει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το Ιράν, αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικά για τον ρώσο πρόεδρο εξηγεί ότι είναι πολύ σκληρότερος από ό,τι τον γνώρισε το 2004 όταν η ίδια ήταν υπουργός. Εχει μεσολαβήσει εξάλλου και ο πόλεμος των δύο χωρών το 2008, που οδήγησε στην απόσπαση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι δύο περιοχές έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους, αλλά χωρίς να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης.

Σκληρή αναμέτρηση

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ζουραμπισβίλι είχε να αντιμετωπίσει τα χτυπήματα των αντιπάλων της, πολλά από τα οποία ήταν κάτω από τη ζώνη. Την έχουν πει «προδότρια», «ψυχασθενή» και «φασίστρια», ενώ την επικρίνουν γιατί δεν γνωρίζει πολύ καλά τη γεωργιανή γλώσσα.

Ο σημαντικότερος αντιπαλός της είναι ο Γκριγκόλ Βαζάντζε, που έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητα ενώ κατηγορείται και για κατάχρηση εξουσίας. Εστω και μέσω Facebook ο Σαακασβίλι, που ζει στην Ολλανδία, παίρνει μέρος στην εκστρατεία με βίντεο που αναρτά, όπου την χαρακτηρίζει «τυπική προδότρια».

Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες στη Γεωργία λόγω των αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων και της απάθειας των ψηφοφόρων.

Στις εκλογές της Κυριακής κατεβαίνουν 25 υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους  αλληλοκατηγορούνται ότι είναι πληρωμένοι από τη Μόσχα. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ζουραμπισβίλι έχει προβάδισμα χάρη στην υποστήριξη από τον κυβερνητικό συνασπισμό και της διάσπασης της αντιπολίτευσης.

Η Ζουραμπισβίλι είναι υπέρ της διπλωματικής επίλυσης των ζητημάτων: «Αν αφαιρέσεις το εργαλείο της διπλωματίας, τι μένει; Αυτό που έχουμε τώρα, την απομόνωση». Ωστόσο δεν είναι υπέρ του διαλόγου με κάθε μέσο. «Ο Πούτιν δεν μας δίνει τίποτα για να σταθούμε για ένα νέο διάλογο», λέει.

Για την εσωτερική πολιτική κατάσταση και την πόλωση επισημαίνει ότι η αντιπολίτευση θέλει να απαξιώσει τις εκλογές. «Θέλουν τελικά να υπάρχει ένας τρίτος γύρος στους δρόμους. Η αντίληψη ότι οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη βία  -λεκτική ή στα πεζοδρόμια- δεν φαίνεται ρεαλιστική. Ο κόσμος θέλει αλλαγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...