476
Η καγκελάριος προσπάθησε να αντιπαρέλθει την ήττα, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι μακροπρόθεσμες | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μια εσωκομματική ανταρσία μπορεί να ήταν η αρχή του πολιτικού τέλους για τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:52
Η καγκελάριος προσπάθησε να αντιπαρέλθει την ήττα, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι μακροπρόθεσμες
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μια εσωκομματική ανταρσία μπορεί να ήταν η αρχή του πολιτικού τέλους για τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:52

Ηταν η ώρα της δημοκρατίας και οι ήττες είναι μέσα στο πρόγραμμα, ήταν η στωική απάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην αναπάντεχη εσωκομματική ανταρσία που στέρησε από τον εκλεκτό της υποψήφιο τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρηστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

Από ιδιοσυγκρασία δεν θα μπορούσε να απαντήσει αλλιώς σε ένα τόσο εύγλωττο πολιτικό μήνυμα.

Δεν ήταν ωστόσο μεμονωμένο επεισόδιο, εξηγεί ο γερμανικός Τύπος, που βλέπει πίσω από την ήττα μια Μέρκελ αποδυναμωμένη και με την εξουσία της να φθίνει. Με άλλα λόγια, την αρχή του πολιτικού τέλους της καγκελαρίου.

Χθες Τρίτη, κατά την ψηφοφορία για τον επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Φόλκερ Κάουντερ, πιστός σύμμαχος της Μέρκελ από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005, έχασε με 112 ψήφους έναντι 125 που έλαβε ο Ραλφ Μπρινκχάους, συντηρητικός βουλευτής που προέβαλε μία πλατφόρμα ανανέωσης των προσώπων.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Χορστ Ζεεχόφερ, που και αυτός στήριζε τον Κάουντερ, φαίνεται ότι πλήρωσαν την πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν.

Η Μέρκελ με τον Φόλκερ Κάουντερ (REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo)

Η ήττα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά (Linke) κάλεσαν την καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Η καταψήφιση του Κάουντερ είναι μήνυμα για το τέλος της εποχής Μέρκελ. Μπορείτε να το φανταστείτε, εμείς ανοίγουμε σαμπάνιες», δήλωσε η ενθουσιασμένη συμπρόεδρος του ακροδεξιού AfD Αλίς Βάιντελ.

Φωνή συμπαράστασης στην καγκελάριο – η μόνη ίσως – ακούστηκε από τον κυβερνητικό εταίρο, το SPD, ο πρώην αρχηγός του οποίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για το λυκόφως της καγκελαρίου», την οποία, όπως λέει, «χρειαζόμαστε ακόμη», καθώς οι καιροί διεθνώς είναι υπερβολικά επικίνδυνοι.

«Δεν θα κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα»

Ο γερμανικός Τύπος βλέπει πιο μακριά από μια εσωκομματική ήττα και μιλά ανοιχτά πλέον για το «λυκόφως της καγκελαρίου».

Η Süddeutsche Zeitung δεν βλέπει κάποια έκπληξη στη νίκη του Ραλφ Μπρινκχάους. Είναι ωστόσο «τομή στην πρωθυπουργία της Μέρκελ διότι δεν τάχθηκε μόνο υπέρ της υποψηφιότητας Κάουντερ, αλλά και τη στήριξε δημόσια και σε συνεδρίαση της ΚΟ. Όμως οι περισσότεροι βουλευτές δεν άκουσαν την καγκελάριο».

Προσθέτει ότι  πρόκειται «για ταπείνωση τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κι αυτός στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα Κάουντερ. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα».

Η εφημερίδα Handelsblatt βλέπει και αυτή μια τομή. Η καταψήφιση, όπως εξηγεί, δείχνει ότι η CDU «προετοιμάζεται για τη μετά Μέρκελ εποχή», μια «σαφής ένδειξη ότι η εξουσία της φθίνει».

Και εξηγεί ότι «το τελευταίο διάστημα το μόνο που έκανε ο Φόλκερ Κάουντερ ήταν να διασφαλίζει πλειοψηφίες. Ο νεοεκλεγείς Ραλφ Μπρινκχάους υποσχέθηκε ωστόσο στους βουλευτές ότι η ΚΟ θα πάψει να επικυρώνει μόνο όσα αποφασίζουν οι αρχηγοί της παράταξης και ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την κυβέρνηση. Και προφανώς οι βουλευτές πείστηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...