485
Ο Τραμπ αντιμέτωπος με την πραγματικότητα: ο πίνακας με τις προβλέψεις για νεκρούς, κάπου ανάμεσα στις 100.000 και τις 240.000 «χάρη» στην παρέμβαση της κυβέρνησης | REUTERS/Tom Brenner

Μια εφιαλτική εικόνα που θα στοιχειώνει για πάντα την προεδρία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 08:51
Ο Τραμπ αντιμέτωπος με την πραγματικότητα: ο πίνακας με τις προβλέψεις για νεκρούς, κάπου ανάμεσα στις 100.000 και τις 240.000 «χάρη» στην παρέμβαση της κυβέρνησης
|REUTERS/Tom Brenner

Μια εφιαλτική εικόνα που θα στοιχειώνει για πάντα την προεδρία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 08:51

Ολα αυτά τα χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει διάφορα για τα οποία κανείς δεν θα ήταν υπερήφανος. Αυτές οι δραματικές στιγμές, όμως, που ζουν οι ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και εξαιτίας της αβελτηρίας του θα στοιχειώσουν για πάντα την προεδρία του. Αλλωστε πλέον υπάρχει και η εικόνα που το περιγράφει: ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμέτωπος με την πραγματικότητα –ή μήπως η πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε;– ενώπιον του πίνακα με τις προβλέψεις θανάτων στις αμερικανικές πολιτείες από τη νόσο Covid-19.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ έδωσε την καθιερωμένη πλέον συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Αντονι Φάουτσι, τον  επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Και στάθηκε δίπλα σε ένα πίνακα με μια εφιαλτική πρόβλεψη: Στην καλή περίπτωση και «χάρη» στην παρέμβαση της κυβέρνησης που προχώρησε στη σύσταση περί «κοινωνικής αποστασιοποίησης» οι ΗΠΑ θα μετρήσουν κάπου ανάμεσα σε 100.000 και 200.000 νεκρούς. «Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα θα είχαμε ως και 2,2 εκατ. νεκρούς» είχε πει την προηγουμένη ο Τραμπ –τώρα το εικονογράφησε κιόλας για να το καταλάβουν και οι Αμερικανοί, ίσως και ο ίδιος.

Μόλις επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τραμπ βρέθηκε στην αμήχανη θέση να προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως τις 30 Απριλίου –οι πρόσφατες διακηρύξεις του για επανεκκίνηση της οικονομίας στις 12 Απριλίου έχουν σχεδόν ξεχαστεί. «Θα περάσουμε δύο ή τρεις πολύ, πολύ δύσκολες εβδομάδες» επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Δεν είχε περάσει όμως παρά μόνο μία (1) εβδομάδα από τότε που, σε συνέντευξή του στο φιλικό του Fox, ο Τραμπ χλεύαζε τα μέτρα για τον κορονοϊό που λαμβάνονται στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η γρίπη σκοτώνει περισσότερους κάθε χρόνο, αλλά δεν σταματούν οι οικονομικές δραστηριότητες». Τελικά ακόμα και αυτός ο κατώτερος των περιστάσεων πρόεδρος της υπερδύναμης κατάλαβε ότι η γρίπη δεν σκοτώνει περισσότερους και σίγουρα όχι με αυτήν την ένταση…

Τώρα ο Τραμπ είπε ότι ο κορονοϊός συνιστά μια «τεράστια εθνική δοκιμασία, την οποία δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ» και προειδοποίησε ότι η τήρηση των μέτρων είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Ο δρ Αντονι Φάουτσι περιμένει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη συνέντευξη Τύπου (Reuters)

Οι ΗΠΑ είναι ήδη η χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 στον κόσμο, και μόλις σε ένα 24ωρο μέτρησαν 865 νεκρούς (εδώ). Οι σκηνές στη Νέα Υόρκη με το πλωτό νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού, τα αυτοσχέδια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ και τα φορτηγά-ψυγεία με τις σορούς των θυμάτων, μέχρι τώρα ήταν μόνο στη φαντασία του Χόλιγουντ, τώρα είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Οπως παρατήρησαν οι New York Times ήταν ίσως η πιο «νηφάλια» ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος για το τέλος υποσχέθηκε ότι οι Αμερικανοί «θα αρχίσουν σύντομα να βλέπουν το φως στο βάθος του τούνελ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...