392
Πόσο χρόνο ξοδεύει κάθε νοικοκυριό ή κάθε μέλος της οικογένειας στις οικιακές εργασίες; Οι Ισπανοί θα έχουν σύντομα την απάντηση | CreativeProtagon/Shutterstock

Μια εφαρμογή θα καταγράφει ποιος κάνει τι στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 17:19
Πόσο χρόνο ξοδεύει κάθε νοικοκυριό ή κάθε μέλος της οικογένειας στις οικιακές εργασίες; Οι Ισπανοί θα έχουν σύντομα την απάντηση
|CreativeProtagon/Shutterstock

Μια εφαρμογή θα καταγράφει ποιος κάνει τι στο σπίτι

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 17:19

Η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει να ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι με τη βοήθεια μιας δωρεάν εφαρμογής που αναπτύσσει και η οποία θα καταγράφει πόσο χρόνο ξοδεύει κάθε νοικοκυριό ή κάθε μέλος της οικογένειας στις οικιακές εργασίες, γράφει στον Guardian ο Σαμ Τζόουνς, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μαδρίτη.

Ανακοινώνοντας το μέτρο στη Γενεύη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Ανχελα Ροντρίγκεθ, είπε ότι στόχος ήταν να ρίξει φως στο αόρατο «ψυχικό φορτίο» που φέρουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι γυναίκες όταν πρόκειται για τα οικιακά καθήκοντα.

Μιλώντας στην επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, η ισπανίδα υπουργός δήλωσε: «Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγράφουν τις δουλειές του σπιτιού που εκτελούν διαφορετικά μέλη της οικογένειας, ώστε να μπορούμε να δούμε πόσες ώρες εργασίας ξοδεύουμε ο καθένας στα οικιακά και, επομένως, να αναδιατάξουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε κάνοντας αυτές τις δουλειές του σπιτιού».

Η Ανσελα Ροντρίγκεθ είπε ότι η νέα εφαρμογή –ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη της οποίας φέρεται να είναι 211.750 ευρώ– σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει ότι κάθε μέλος της οικογένειας θα συμμετέχει ισότιμα στις δουλειές του σπιτιού. «Πιστεύουμε ότι είναι μια άσκηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για να μοιράζονται τις δουλειές μεταξύ τους, γιοι, κόρες, πατέρες και μητέρες, συγκάτοικοι ή σύντροφοι, επειδή η κατανομή αυτών των εργασιών είναι μερικές φορές άνιση» τόνισε.

Η Ροντρίγκεθ είπε ότι η εφαρμογή θα χρησιμεύσει επίσης για να «ρίξει φως» σε όλες τις αόρατες εργασίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία ενός σπιτιού. Για παράδειγμα, η τακτοποίηση της κουζίνας μπορεί να διαρκέσει 20 λεπτά, εξαρτάται όμως από το αν κάποιος θυμήθηκε να αγοράσει απορρυπαντικό ή ποιος είχε σχεδιάσει τη λίστα αγορών.

Αργότερα απάντησε στους επικριτές του σχεδίου με ένα tweet, λέγοντας: «Α, προνόμια. Αυτό για το οποίο έχουν ενοχληθεί πραγματικά όσοι κατακρίνουν την εφαρμογή κοινής εργασίας είναι η πιθανότητα να πρέπει να αρχίσουν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού».

Η εφαρμογή αποτελεί μέρος του σχεδίου κοινών ευθυνών του υπουργείου Ισότητας, μια σειρά δημόσιων πολιτικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το υπουργείο ανέφερε: «Η πρόκληση έγκειται στον σχεδιασμό ολοκληρωμένων συστημάτων φροντίδας υπό το πρίσμα του φύλου, της διατομεακότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προωθούν την κοινή ευθύνη μεταξύ ανδρών και γυναικών, του κράτους, της αγοράς, των οικογενειών και της κοινότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...