764
H μη ανανέωση των συμβάσεων ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της Swissport μέσω SMS | Reuters

Μη ανανέωση συμβάσεων με… SMS από εταιρεία στο «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 12:20
H μη ανανέωση των συμβάσεων ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της Swissport μέσω SMS
|Reuters

Μη ανανέωση συμβάσεων με… SMS από εταιρεία στο «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 12:20

Την απόφασή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων της, οι οποίες έληγαν, ανακοίνωσε η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Swissport, επικαλούμενη τη δραματική πτώση της κίνησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών από την πανδημία του κορονοίού.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Swissport κάνει λόγο για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση -εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία των αεροπορικών εταιρειών- προκειμένου να αντέξει σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Σύμφωνα με καταγγελίες,  300 και πλέον εργαζόμενοι της εταιρείας (όλοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) ενημερώθηκαν μέσω SMS, ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, οι υπάλληλοι της Swissport έλαβαν από τον προϊστάμενό τους SMS με το οποίο ενημερώνονταν ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κρίση, θα σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες του» και ότι επειδή «ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης», η εταιρεία είναι λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης, στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Όσο για τους αορίστου χρόνου, ενημερώθηκαν ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης» (ποσοστό τουλάχιστον 50% των εργαζομένων).

Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επεσήμανε ότι ο ανωτέρω εργαζόμενοι δεν εντάσσονται στα μέτρα που τέθηκαν εσχάτως σε ισχύ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, οπότε ο εργοδότης τους έχει το δικαίωμα να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη», είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή της Swissport:

«Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τον τομέα των αερομεταφορών στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του. Το κόστος από την δραματική μείωση των πτήσεων έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, αλλά και σε όλες τις εμπλεκόμενες με το χώρο επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι εχθές, 24 Μαρτίου, η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μειωμένη κατά 97% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία το 2019. Στόχος της Swissport στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι να διασφαλίσει την λειτουργικότητά της και μαζί με αυτή τις θέσεις εργασίας των συνεργατών της σε μακροχρόνια βάση.

Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να προχωρήσει στη μη-ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν. Ήταν μια απόφαση δύσκολη, αναγκαία ωστόσο προκειμένου η εταιρεία να αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, διασφαλίζοντας έτσι τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα για όσο διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση. Καθώς και ότι οι εργαζόμενοι που έως τώρα εργάζονταν στην εταιρεία θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα για επαναπρόσληψη μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί».

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Αν. Αττικής αναφέρει τα εξής:

«Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων με την αισχρή μέθοδο της αποστολής ενός τηλεφωνικού μηνύματος, προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης “Swissport” στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Επίθεση στα δικαιώματά τους δέχονται όμως και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν  ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για ‘περισσότερες πληροφορίες’».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ζητεί να μην χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του, ενώ καταγγέλλει όσες εταιρίες βιάζονται να εκμεταλλευτούν την ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση, καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που προαναγγέλλει μειώσεις μισθών μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι εταιρίες Swissport και Skyserv ενημέρωσαν μέσω μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων τους, ότι θα παύσουν άμεσα όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ότι θα προχωρήσουν στην ένταξη των εργαζόμενων αορίστου χρόνου στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό οδηγεί στην ανεργία 300 περίπου συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Επίσης στην Goldair από τη προηγούμενη εβδομάδα ισχύει η εκ περιτροπής εργασία».

«Επειδή ο κορωνοϊός δυστυχώς λειτουργεί ως ευκαιρία για πολλούς εργοδότες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις.

Απαιτούμε κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του και καλούμε την κυβέρνηση και τις εταιρείες στο αεροδρόμιο να μην προχωρήσουν στην απόλυση των εργαζόμενων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...