404
Κάτι λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν που εμφανώς ικανοποιεί την φον ντερ Λάιεν |

Μέτωπο Ευρώπης – Μπάιντεν κατά Μόσχας και Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 16:46
Κάτι λέει ο πρόεδρος Μπάιντεν που εμφανώς ικανοποιεί την φον ντερ Λάιεν
|

Μέτωπο Ευρώπης – Μπάιντεν κατά Μόσχας και Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 16:46

«Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ηταν η δεύτερη ημέρα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, που είναι και η πρώτη μετά το 2014!

«Η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Σαρλ Μισέλ, υποδεχόμενος τον αμερικανό ηγέτη. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις σημαντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

«Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ», δήλωσε από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το γεγονός ότι μας επισκέπτεστε τόσο νωρίς κατά τη διάρκεια της θητείας σας δείχνει το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την Ευρώπη και αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα», πρόσθεσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε, επίσης, ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα, ο κόσμος άλλαξε δραματικά, όπως και η Ευρώπη και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η ΕΕ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη στις Βρυξέλλες (REUTERS/Yves Herman)

Τρία ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία δεν είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει πάνω από δύο ώρες:

-ο τερματισμός της πανδημίας του κορονοϊού,

-η ενίσχυση του διατλαντικού εμπορίου

-η αντιμετώπιση παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμενόταν να συζητηθούν οι προκλήσεις του Πεκίνου και η απειλητική στάση της Μόσχας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τζο Μπάιντεν θέλει τη στήριξη των Ευρωπαίων έναντι της Κίνας και της Ρωσίας. Θέλει, όμως, κυρίως να δείξει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωμένες απέναντι στη Μόσχα, προκειμένου να της ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση.

Πριν από τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ, ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, είχε μια εθιμοτυπική συνάντηση στο παλάτι με τοn βέλγο βασιλιά Φίλιππο και με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβιβάζεται στο Air Force One για να ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη (REUTERS/Kevin Lamarque)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμενόταν να αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες περίπου στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) για να μεταβεί στη Γενεύη για τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...