495
Φωτογραφία Αρχείου | IntimeNews

Metron Analysis: Στο 11,8% το προβάδισμα της ΝΔ – αλλά δυσκολεύει η αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 21:00
Φωτογραφία Αρχείου
|IntimeNews

Metron Analysis: Στο 11,8% το προβάδισμα της ΝΔ – αλλά δυσκολεύει η αυτοδυναμία

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 21:00

Διψήφια διαφορά στην εκτίμηση ψήφου και 9,5% στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να είναι επάνω σε ένα δημοσκοπικό κύμα που δυνητικά μπορεί να του δώσει ένα 18,5% στην κάλπη, πλησιάζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης το Mega.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται σε 11,8% στην εκτίμηση ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 36%, δηλαδή 3,9 μονάδες κάτω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Αυτό επιβεβαιώνει την αντοχή του κυβερνώντος κόμματος παρά τις δυσκολίες. Αλλά με αυτό το ποσοστό είναι δύσκολη η αυτοδυναμία ακόμα και στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε εξακομματική Βουλή και με 8% έξω από τη Βουλή (το σενάριο του 2019 δηλαδή), απαιτείται πάνω από 38% για να έχει το πρώτο κόμμα την οριακή αυτοδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις: εμφανίζεται με ένα ποσοστό της τάξεως του 24,2% στην εκτίμηση ψήφου, πολύ κάτω από την εκλογική του επίδοση που ήταν 31,5%.

Μεγάλη άνοδος καταγράφεται αντιθέυτως για το Κίνημα Αλλαγής που μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην εξουσία δείχνει ικανό να αλλάξει τους συσχετισμούς: η Metron Analysis του έδωσε εκτίμηση ψήφου στο 18,5% (από 8,1% στις εκλογές του 2019!). Μάλιστα, ένα 49% των ψηφοφόρων λέει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, όταν για τη ΝΔ το ποσοστό είναι 46% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 35%!

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου είναι πλέον μόλις στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Ανεβασμένο εμφανίζεται και το ΚΙΝΑΛ το οποίο λαμβάνει ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο, ενώ η διαφορά του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 4,6%.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4% (από 4,7%,) η Ελληνική Λύση με 4,1% (4,4% τον Δεκέμβριο), το Μέρα25 με 3,3% (2,9%) και η Δημιουργία Ξανά με 1,2% (1%) και οι Ελληνες για την Πατρίδα με 1,5%.

Στη συνολική αξιολόγηση για την κυβέρνηση θετική άποψη έχει το 40%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μετρά μόλις 16%. Όσον αφορά την αρνητική άποψη, η αρνητική

 

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, καθώς συγκεντρώνει 36%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί (16%) και τρίτο τον κ. Ανδρουλάκη (8%).

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, τα στοιχεία προέκυψαν από ένα δείγμα 1.306 ατόμων, συγκεντρώθηκαν την περίοδο 12-18 Ιανουαρίου, ενώ ήταν τηλεφωνική στο μεγάλο μέρος της και ένα μικρό δείγμα διαδικτυακή.

Ακόμη, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιο πρόβλημα μπαίνει ξανά στην καθημερινότητά τους εκτός από την πανδημία, βρίσκεται η οικονομία/ακρίβεια με 32%, πολύ κοντά στον κορονοϊό, που βρίσκεται στο 34%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...