239
Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών | Υπεπθ

Μετεγγραφές φοιτητών μόνο για όσους συμπληρώνουν το 75% της βαθμολογίας της σχολής!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:26
Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών
|Υπεπθ

Μετεγγραφές φοιτητών μόνο για όσους συμπληρώνουν το 75% της βαθμολογίας της σχολής!

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:26

Στις αλλαγές που θα γίνουν στην Παιδεία αναφέρθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η σημερινή κατάσταση, όπου ένας φοιτητής μπαίνει σε μία σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε μία άλλη όπου εισάγονται κάποιοι με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς θα λήξει».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δίκαιο» να μετεγγράφεται σε άλλη σχολή κάποιος, μόνο «αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν».

Για παράδειγμα, σήμερα ένας φοιτητής με μέσο όρο 4 στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να πάρει μετεγγραφή σε τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο η βάση είναι 18. Με το νέο σύστημα, θα χρειαστεί μέσο όρο βαθμολογίας περίπου 13,5, για να μπορέσει να κάνει την ίδια μετεγγραφή.

Η ρύθμιση, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών για περιορισμό των μετεγγραφών, αναμένεται να συμπεριληφθεί σε προσεχές νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι γνωστή στους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους, όπως και η λίστα των αντιστοιχιών των τμημάτων ΑΕΙ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», για όσους ζητούν μετεγγραφή με βάση την ασθενή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, πλέον θα ζητείται η φορολογική τους δήλωση σε βάθος τριετίας, διότι έχει παρατηρηθεί υποψήφιοι (και οι γονείς τους) να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά μετά την αίτηση μετεγγραφής κάνουν διορθωτική δήλωση.

Επίσης, αναμένεται να διατηρηθεί ο όρος ότι ο αριθμός των από μετεγγραφή φοιτητών δεν θα ξεπερνά το 15% των αρχικών εισακτέων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...