327
|

Μεταναστευτικό: Ποιοι δεν θα μπορούν πια να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 15:16

Μεταναστευτικό: Ποιοι δεν θα μπορούν πια να ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 15:16

Αλλάζει ριζικά το νομικό πλαίσιο για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα από πέντε χώρες που συνολικά ίσως και να ξεπερνούν το 90% των υποβαλλόμενων αιτήσεων, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης, η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα για όσους προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, θα πρέπει εφεξής να γίνεται απο την Τουρκία, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στο έδαφός της.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η ΚΥΑ αναγνωρίζει ότι  η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη από πλευράς της, της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας, αναφέρεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών», τόνισε από την πλευρά του ο  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Η ΚΥΑ, υπογράμμισε,  «είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα». «Κυρίως όμως, είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...