497
Aλλη μία νύχτα επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια | ΙΝΤΙΜΕnews

Μεταναστευτικό: Eπεισόδια και γενική απεργία στη Λέσβο – Εκτροπα και στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2017 19:32
Aλλη μία νύχτα επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μεταναστευτικό: Eπεισόδια και γενική απεργία στη Λέσβο – Εκτροπα και στη Χίο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 11:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2017 19:32

Μία ακόμη νύχτα επεισοδίων στη Μόρια έζησε η Μυτιλήνη όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην ιστορία της στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε κηρυχθεί με βασικό αίτημα τον απεγκλωβισμό των 8.500 προσφύγων και μεταναστών από το νησί των 32.000 κατοίκων.

Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν στις 12 τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, κυρίως στον χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε χώρο όπου στεγάζεται μια μη κυβερνητική οργάνωση καθώς και σε οικίσκους διαμονής.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπήρξε παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, παρουσία εισαγγελέα.

Λόγω και της επιδείνωσης του καιρού, η κατάσταση στον υπερκορεσμένο καταυλισμό της Μόριας έχει φθάσει πλέον στο σημείο μηδέν, με δεκάδες άρρωστα παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, γίνεται έκκληση σε γιατρούς να σπεύσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους «στη ζούγκλα της Μόριας», όπως αποκαλείται ο καταυλισμός, κατ΄ αντιστοιχία εκείνου στο Καλαί της Γαλλίας, γνωστού ως «ζούγκλα του Καλαί».

Το νησί της Λέσβου «νέκρωσε» από το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο γενικής απεργίας που κηρύχθηκε σε μια ύστατη προσπάθεια «να ακουστεί δυνατά η φωνή των κατοίκων και να φθάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

«Σήμερα η Λέσβος θα παραμείνει “νεκρή” για να βγάλει τη θηλιά που της έχουν περάσει στον λαιμό», τόνισε ο κ. Γαληνός για τη γενική απεργία, στην οποία συμμετέχουν άπαντες στο νησί, αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, εργαζόμενοι. Βασικό αίτημα είναι ο «απεγκλωβισμός των περίπου 8.500 προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε δομές στη Μυτιλήνη των 32.000 κατοίκων».

«Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή, ούτε θα επιτραπεί σε κάποιους να την βλέπουν σαν τέτοια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός, απευθύνοντας ύστατη έκκληση «να αλλάξει η πολιτική που υποβάλλει το νησί στο μαρτύριο της σταγόνας.

«Τέλος. Απασφαλίσαμε. Θέλουν πόλεμο; Θα τον έχουν», τόνισε ο δήμαρχος κατά την ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, στο εσωτερικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να τα φέρει στο λιμάνι της Μυτιλήνης ή σε όποιο άλλο λιμάνι, καράβια για τη φιλοξενία των προσφύγων, θα παρεμποδιστούν με ανθρώπινες αλυσίδες μέσα στη θάλασσα, με πρώτο τον ίδιο.

Επεισόδια μεταξύ κατοίκων – μεταναστών στη Χίο

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χίο, μεταξύ ομάδας μεταναστών και κατοίκων του χωριού Χαλκειός που γειτνιάζει με τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, είχε προηγηθεί σοβαρότατο επεισόδιο, όταν δύο κάτοικοι (πατέρας και γιος) επιχείρησαν να εμποδίσουν πρόσφυγες να πάρουν διάφορα είδη από το θερμοκήπιό τους, που απέχει περί τα 200 μέτρα από το καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Στις φωνές έτρεξαν και άλλοι πρόσφυγες, κοντά στην αγροτική καλλιέργεια όπου σημειώθηκε το συμβάν. Η άμεση επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα χειρότερα.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για προσαγωγή 10 προσφύγων, που εξετάζονται ο καθένας ξεχωριστά για την ανάμιξή τους στα επεισόδια. Προσήχθησαν επίσης και οι δύο κάτοικοι του Χαλκειούς, ηλικίας 45 και 73 ετών, με τον πατέρα να διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...