577
Ζέεχοφερ και Μέρκελ. Παραδοσιακοί σύμμαχοι αλλά «εχθροί» στη διαχείριση του Μεταναστευτικού | Reuters

Το Μεταναστευτικό κλονίζει την κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 15:06
Ζέεχοφερ και Μέρκελ. Παραδοσιακοί σύμμαχοι αλλά «εχθροί» στη διαχείριση του Μεταναστευτικού
|Reuters

Το Μεταναστευτικό κλονίζει την κυβέρνηση Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2018, 15:06

Την πρώτη μεγάλη -ακόμη ίσως και μοιραία- κρίση της νέας της κυβέρνησης έχει αντιμετωπίσει η Ανγκελα Μέρκλ, η οποία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της σκληρής γραμμής του παραδοσιακού εταίρου της αλλά και της πολιτικής για το Μεταναστευτικό την οποία υπερασπίζεται με πάθος (και πολιτικό κόστος) από το 2015.

Η διαφοροποίηση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης πάγιου συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών, απειλεί τη συνοχή του συνασπισμού CDU/CSU και SPD.

Στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατικών προειδοποίησε μάλιστα την Παρασκευή ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ ενδέχεται να διασπαστεί εξαιτίας της εσωτερικών διαφωνιών για τη μεταναστευτική πολιτική!

Την ένταση πυροδότησε ένα από τα συνολικά 63 σημεία του Masterplan του Ζεεχόφερ για τη μετανάστευση, ένα σχέδιο που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Το επίμαχο σημείο αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα.

Ο Ζεεχόφερ εισηγείται συγκεκριμένα την απαγόρευση της εισόδου για εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτηση τους στη Γερμανία, όπως και για εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων. Πρακτικά ζητά την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου, βάσει του οποίου υπεύθυνο κράτος-μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Ο Κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά. Εκτοτε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες.

Ο Ζέεχοφερ έχει πάντως το βλέμμα του και στο εσωτερικό καθώς τον Οκτώβριο διεξάγονται εκλογές στη  Βαυαρία και ανησυχεί για τη διαρροή ψήφων προς τη ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η Βαυαρία δέχθηκε μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού κύματος το 2015.

Τι φοβάται η Μέρκελ

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ διαβλέπει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει η λογική των μεμονωμένων πρωτοβουλιών και για αυτό επιμένει σε συναινετικές ευρωπαϊκές λύσεις.

Σε συνάντηση της με τον Χορστ Ζεεχόφερ το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος πρότεινε συμβιβαστική λύση. Η απαγόρευση της εισόδου σε αιτούντες ασύλου στα γερμανικά σύνορα και η επαναπροώθηση τους στα κράτη-μέλη όπου έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά να εφαρμόζονται εφόσον προηγουμένως έχει υπογραφτεί διμερής συμφωνία της Γερμανίας με την εκάστοτε χώρα.

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ απέρριψε την πρόταση και ανακοίνωσε την Πέμπτη πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου από τη Δευτέρα αμφισβητώντας ανοιχτά την καγκελάριο.

Η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει σε κάθε περίπτωση τη στήριξη του κόμματος της. Η πρότασή της να της δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28 και 29 Ιουνίου) για την αναζήτηση λύσης στο Προσφυγικό με τους ευρωπαίους εταίρους έγινε δεκτή από το προεδρείο του κόμματος και από τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές.

Η επόμενη σκηνή του δράματος θα παιχτεί μάλλον τη Δευτέρα στο Μόναχο. Ο κ. Ζεεχόφερ θα παρουσιάσει το σχέδιο του στο προεδρείο του κόμματος.

Υπέρ και κατά της καγκελαρίου

Την καγκελάριο στηρίζουν ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Όχι όμως και οι πολίτες.

Το 62% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης «Deutschlandtrend» του ινστιτούτου Infratest dimap απάντησε ότι θεωρεί πως ότι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα πρέπει να συλλαμβάνονται στα σύνορα και να απελαύνονται, όπως προτείνει ο Ζεεχόφερ.

Εξάλλου το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του σχεδίου του υπουργού Εσωτερικών να ανεγερθούν κέντρα κράτησης στα σύνορα της Γερμανίας όπου θα οδηγούνται μετανάστες από τη στιγμή της άφιξής τους στη χώρα ως την πιθανή απέλασή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...