260
Η είσοδος του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» όταν ήταν εν λειτουργία | φωτ. αρχειου

Στις Σέρρες το πρώτο κλειστό κέντρο για απελάσεις εξπρές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 11:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/03/2020, 13:02
Η είσοδος του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» όταν ήταν εν λειτουργία
|φωτ. αρχειου

Στις Σέρρες το πρώτο κλειστό κέντρο για απελάσεις εξπρές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2020, 11:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/03/2020, 13:02

Στις Σέρρες, στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη», θα δημιουργηθεί το πρώτο Κλειστό Κέντρο Κράτησης και Αμεσης Επιστροφής για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα.

Οπως δήλωσαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο νέο κλειστό κέντρο αναμένεται να μετακινηθούν όσοι αλλοδαποί μπήκαν παράνομα στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου, τόσο από τον Εβρο όσο και από τα νησιά, με στόχο να επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους (σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ).

Την Τρίτη εκδόθηκε σε ΦΕΚ η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται για ένα μήνα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα και τα άτομα αυτά επιστρέφονται –χωρίς καταγραφή– στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.

Καθώς η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, όσοι έφθασαν στα νησιά από την Κυριακή και μετά εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη και άρα θα πρέπει να επιστραφούν χωρίς να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

«Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί πρόσφυγες όσους εισέρχονται παράνομα», θέλησε να επισημάνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. «Αντίθετα», σημείωσε, «πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτων χώρα προκειμένου να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε».

Ο κ. Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος είχαν συνάντηση με τον πρεσβευτή του Αφγανιστάν στην Ελλάδα Μιργουαΐς Σαμάντι, με κύριο αντικείμενο τις διαδικασίες επιστροφών για όσους Αφγανούς δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμάντι ανέφερε ότι η πρεσβεία προσπαθεί, μέσω ανακοινώσεων, να συμβάλει στην αποθάρρυνση των Αφγανών να εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...