593
| REUTERS/Andrew Kelly

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 18:34
|REUTERS/Andrew Kelly

Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 18:34

Τέσσερα σενάρια, που καλύπτουν όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από τη νέα μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, αναλύει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι δεν μεταβάλλει ακόμη τις προβλέψεις της καθώς δεν είναι σαφές ποιο από αυτά έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η Ομικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, αλλά ότι το φάσμα των ιατρικών και συνεπώς οικονομικών εκβάσεων παραμένει ασυνήθιστα μεγάλο», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της GS.

Τα σενάρια για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Ομικρον στην παγκόσμια ανάπτυξη

Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από τον «προκάτοχό» της, δηλαδή την Δέλτα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις της Goldman Sachs. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω απλό τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου με την μετάλλαξη Όμικρον όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι σημαντικά χειρότερες σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δέχεται ως εκ τούτου σφοδρότερο πλήγμα, ενώ «η επίπτωση στον πληθωρισμό είναι και πάλι διφορούμενη».

Σενάριο «λανθασμένου συναγερμού»: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται βραδύτερα συγκριτικά με τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και

Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο «κανονικοποίησης», μια καθαρή μείωση του βάρους από τη νόσο επιτρέπει στην παγκόσμια ανάπτυξη να κινηθεί υψηλότερα από τη βασική γραμμή της Goldman Sachs με πληθωρισμό πιθανώς χαμηλότερο, καθώς επιταχύνονται η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας.

Oυσιαστικά η καλή έκβαση είναι ότι η μετάλλαξη δεν αποδεικνύεται τόσο απειλητική όσο αρχικά φοβόμασταν. Αλλά η εμφάνισή της χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πανδημία θα παραμείνει απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε η Αλίσια Γκαρσία Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της Natixis SA. «Αλλά ένας ακόμη χρόνος χωρίς διασυνοριακή κινητικότητα και σχετικές διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να μας ωθήσει εκεί».

Μικρότερος αντίκτυπος

Ακόμη και έτσι, ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μικρότερες από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2020.

Οι κυβερνήσεις, αν και όχι της Κίνας, έχουν δείξει επιφυλακτικότητα να βιαστούν να επιστρέψουν στα lockdown. Και η προμήθεια εμβολίων εξηγεί εν μέρει γιατί τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί πιο ευέλικτοι και λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη. «Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν προσαρμοστεί στους περιορισμούς και τα lockdown και έτσι τα πλήγματα μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρά αυτή τη φορά», δήλωσε ο Ρομπο Σουμπαραμάν, επικεφαλής της έρευνας παγκόσμιων αγορών στη Nomura Holdings Inc.

«Αυτό θα σήμαινε τοπικά lockdown καθώς εμφανίζονται κρούσματα, αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια και μεγαλύτερη πιθανότητα διακοπής λειτουργίας λιμανιών», είπε. «Η Κίνα έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση εστιών, αλλά το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος θα αυξηθεί εάν τα εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη είναι ενδημικά παγκοσμίως».

Εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί «θα μπορούσε να επιβραδύνει την υγιή δυναμική στην οικονομία» των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μάικι Λέβι, επικεφαλής οικονομολόγο για τις ΗΠΑ και την Ασία στην Berenberg Capital Markets. Οι αγορές ηρέμησαν στις αρχές του εμπορίου της Ασίας τη Δευτέρα μετά από ένα απότομο sell-off την Παρασκευή καθώς ήρθαν τα νέα για την παραλλαγή. Ο S&P 500, ο Nasdaq 100 και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια εκτινάχθηκαν, και το πετρέλαιο ανέβηκε ξανά πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...