332
Ο επιθετικός της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ πανηγυρίζει ένα από τα τέρματά του, μαζί του και οι μάνατζερ για τα τρελά ψώνια των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ | Reuters

Το φράγμα του €1,5 δισ. για μεταγραφές έσπασαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 12:03
Ο επιθετικός της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ πανηγυρίζει ένα από τα τέρματά του, μαζί του και οι μάνατζερ για τα τρελά ψώνια των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ
|Reuters

Το φράγμα του €1,5 δισ. για μεταγραφές έσπασαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 12:03

Τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο. Πολλοί ίσως να επαναλάβουν την κριτική περί αλόγιστης σπατάλης και η UEFA να παλεύει να σώσει την κατάσταση με το περίφημο financial fair play, οι διοικήσεις όμως στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου δεν δείχνουν να πτοούνται και με μόνο γνώμονα την ενίσχυση των ομάδων τους και κατ’ επέκταση του προσφερόμενου προϊόντος, έσπασαν όλα τα ρεκόρ μεταγραφικών δαπανών για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου τμήματος της Deloitte, οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ (Premier League) ξόδεψαν αυτή την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο συνολικά 1,43 δισ. στερλίνες (1,56 δισ. ευρώ), ποσό αυξημένο κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, ο οργασμός μεταγραφών τη φετινή περίοδο, δείχνει ότι οι δαπάνες των κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ έσπασαν πλέον το όριο των 10 δισ. στερλίνων που παρέμενε αξεπέραστο από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το 2003.

Οι πιο… σπάταλοι ήταν η Μάντσεστερ Σίτι με 215 εκατ. στερλίνες και η Τσέλσι που ακολούθησε με 180 εκατ. στερλίνες. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Εβερτον ξόδεψαν από 145 εκατ, στερλίνες.

Τα ταμεία των ομάδων είχαν γεμίσει χάρη στο τριετές συμβόλαιο των 5,14 δισ. στερλίνων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική σεζόν 2016-17.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι δαπάνες της Πρέμιερ Λιγκ ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με αυτές των ομάδων του ιταλικού πρωταθλήματος (Serie A), τον κοντινότερο ανταγωνιστή του αγγλικού πρωταθλήματος από άποψης μεταγραφικών δαπανών.

Όσο τα έσοδα των αγγλικών ομάδων συνεχίζουν πάντως να αυξάνονται -κυρίως χάρη στα τηλεοπτικά δικαιώματα- οι διοικήσεις στην Πρέμιερ Λιγκ θα συνεχίζουν να κρατούν με άνεση τα σκήπτρα των μεταγραφικών δαπανών και καθώς στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται κάποιο σημάδι πιθανής μείωσης, τα «ψώνια» των διοικήσεων θα είναι και πολλά και ακριβά.

Οι πέντε κορυφαίες μεταγραφές στην Πρέμιερ Λιγκ:

Ρομέλου Λουκάκου: 75 εκατ. στερλίνες από την Εβερτον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αλβάρο Μοράτα: 70 εκατ. από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Τσέλσι

Αλεξάντρ Λακαζέτ: 52 εκατ. από τη Λυών στην Αρσεναλ

Κάιλ Γουόλκερ: 50 εκατ. από την Τότεναμ στη Μάντσεστερ Σίτι

Μπεντζαμίν Μεντί: 49,2 εκατ. από τη Μονακό στη Μάνστεστερ Σίτι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...