409
Αλέκος Φλαμπουράρης και Σταύρος Κοντονής, υπουργοί Επικρατείας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα, είναι προβληματισμένοι. Λογικό | Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Κοινοβουλευτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ – απέσυραν άρον-άρον τροπολογία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 23:44
Αλέκος Φλαμπουράρης και Σταύρος Κοντονής, υπουργοί Επικρατείας και Δικαιοσύνης αντίστοιχα, είναι προβληματισμένοι. Λογικό
|Λιάκος Γιάννης/InTimeNews

Κοινοβουλευτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ – απέσυραν άρον-άρον τροπολογία

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 23:44

Οι διαφωνίες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βασικού κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το «μπλόκο» στη λεγόμενη «χαλαρή δεδηλωμένη» της κυβέρνηση που έκαναν στη Βουλή η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη απεδείχθησαν αποτελεσματικά και οδήγησαν το κυβερνών κόμμα σε μια συμβολική κοινοβουλευτική ήττα, καθώς μάλιστα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δεύτερη νίκη του στις εκλογές (ήταν 20 Σεπτεμβρίου 2015).

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναγκάστηκε να αποσύρει επίμαχη τροπολογία προκειμένου να δοθεί χρόνος να τη μελετήσουν όσοι διαφωνούν και να την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες, όπως είπε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έβρισκε βουλευτές να την ψηφίσουν…

Τι είχε συμβεί;

To υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περιείχε, μεταξύ άλλων, μια ρύθμιση αναφορικά με την υποχρέωση των ελληνικών δικαστηρίων να επανεξετάσουν τελεσίδικες αποφάσεις που έχουν κρίνει τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Κατά την άποψη των ΑΝΕΛ αυτό θεωρείτο «εθνικά επιζήμιο» και ανοίγει παράθυρο επανεξέτασης αναγνώρισης της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης.

Εως εδώ τίποτα το καινούργιο – δεν ήταν η πρώτη φορά σε αυτήν την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία που ο μικρός εταίρος διαφωνεί με νομοσχέδιο του μεγάλου (βλ. Σύμφωνο Συμβίωσης, μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, καύση νεκρών κ.ά).

Ηταν όμως η πρώτη φορά που από την αντιπολίτευση διεμήνυσαν ότι δεν σκοπεύουν να παίξουν άλλο τον ρόλο του «αντικαταστάτη των ΑΝΕΛ», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές. Με λίγα λόγια από ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται στο εξής να υπερψηφίζουν διατάξεις που δεν ψηφίζουν οι Ανεξ. Ελληνες διευκολύνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την τακτική θα ακολουθήσουν κατά τα φαινόμενα και όσον αφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, με το οποίο ναι μεν συμφωνούν αλλά πάλι το κόμμα του Πάνου Καμμένου κάνει «αντάρτικο».

«Ή θα υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία ή αλλιώς οι διατάξεις δεν θα περνούν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης» ξεκαθάρισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τρίτης, τινάζοντας τα σχέδια του κ. Κοντονή στον αέρα.

Κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας είχε ταχθεί η Ενωση Κεντρώων, καθώς διαφωνεί στην ουσία της, ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού ανέφερε ότι το κόμμα θα διατυπώσει την τελική του άποψη στην πορεία συζήτησης του νομοσχεδίου.

Δεδομένης και της στάσης της Χρυσής Αυγής η οποία «απειλούσε» με ονομαστική ψηφοφορία, υπό τον κίνδυνο να καταψηφιστεί -καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία- η τροπολογία απεσύρθη άρον-άρον.

Αδωνις: Μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για τον Σύριζα

Σχόλιο για την απόσυρση της τροπολογίας έκανε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόλις απέσυρε ο Κοντονής την διάταξη για τη Θράκη. Μεγάλη Κοινοβουλευτική ήττα για τον Σύριζα», έγραψε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...