277
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι με στρατιωτικό τζάκετ επιθεωρεί στρατιώτες | REUTERS/Laura Hasani

Μετά τα Σκόπια, σειρά για συμφωνία έχουμε εμείς και η Σερβία, λένε στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 16:16
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι με στρατιωτικό τζάκετ επιθεωρεί στρατιώτες
|REUTERS/Laura Hasani

Μετά τα Σκόπια, σειρά για συμφωνία έχουμε εμείς και η Σερβία, λένε στο Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2019, 16:16

Με θετικό μάτι βλέπουν στο Κόσοβο την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, όχι τόσο γιατί λύνει τη δική της διαμάχη με την Ελλάδα, αλλά γιατί, όπως εκτιμούν, δίνει το έναυσμα να επιλυθεί και το δικό τους ανοιχτό ζήτημα με τη Σερβία.

Σε δηλώσεις της η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου χαιρέτισε την απόφαση του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει πρότυπο και για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

«Το Κοινοβούλιο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” επέδειξε θάρρος, όραμα και ευσυνειδησία, ψηφίζοντας για τις συνταγματικές αλλαγές που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας έτσι το τελευταίο βήμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

» Η απόφασή αυτή δεν ήταν εύκολη ούτε δημοφιλής αλλά ήταν η σωστή απόφαση για το κράτος και τους πολίτες. Η Βόρεια Μακεδονία, όπως θα λέγεται, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ανοίγοντας προοπτικές για την πολιτική σταθερότητα, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

» Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο. Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων» έγραψε ο Χάσιμ Θάτσι στο Facebook μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι συνεχάρη τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επισημαίνοντας ότι «ο τερματισμός της διένεξης για το όνομα είναι σημαντικό γεγονός για τα δυτικά Βαλκάνια που δημιουργεί την ελπίδα ότι η περιοχή μας βαίνει προς μία διαρκή ειρήνη».

Θετικές ήταν και οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων στο Κόσσοβο.