388
Το σκάφος Ocean Viking της SOS Méditerranée, σε ιταλικό λιμάνι, μετά από παλιότερη διάσωση προσφύγων | EPA/FRANCESCO RUTA

Μεσόγειος: 130 πρόσφυγες πνίγηκαν αβοήθητοι ανοικτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 12:30
Το σκάφος Ocean Viking της SOS Méditerranée, σε ιταλικό λιμάνι, μετά από παλιότερη διάσωση προσφύγων
|EPA/FRANCESCO RUTA

Μεσόγειος: 130 πρόσφυγες πνίγηκαν αβοήθητοι ανοικτά της Λιβύης

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 12:30

Τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε τρία σκάφη, αγνοούνται στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των αφρικανικών ακτών, την τελευταία εβδομάδα.

Την Πέμπτη, εντοπίστηκαν δεκάδες πτώματα δίπλα σε αναποδογυρισμένο φουσκωτό, ανοιχτά της Λιβύης, βορειοανατολικά της Τρίπολης. Στο φουσκωτό επέβαιναν 130 άνθρωποι.

Αλλα 10 πτώματα εντόπισε η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée, που έσπευσε στην περιοχή.

Οι μετανάστες είχαν στείλει SOS και επικοινωνούσαν από το πρωί της Τετάρτης με το δίκτυο Alarm Phone, που αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι ενημερώνουν τις αρχές όταν ένα πλεούμενο διατρέχει κίνδυνο.

Οι εθελοντές επικοινωνούσαν με τρία πλεούμενα που βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Λιβύης. Το πλοίο «Ocean Viking» της ΜΚΟ, που έχει τη βάση του στη Μασσαλία, καθώς και δύο εμπορικά σκάφη, πήγαν στην περιοχή, όπου τα κύματα έφταναν τα έξι μέτρα.

Το ένα εμπορικό πλοίο εντόπισε αρχικά τρία πτώματα, ενώ στη συνέχεια ένα σκάφος της Frontex βρήκε το αναποδογυρισμένο φουσκωτό.

«Από τη στιγμή που φτάσαμε στην περιοχή, σήμερα, δεν έχουμε βρει κανέναν επιζώντα, όμως είδαμε τουλάχιστον 10 πτώματα κοντά στο ναυάγιο», ανέφερε η Λουίζα Αλμπέρα, συντονίστρια των ερευνών διάσωσης του «Ocean Viking».

Εκπρόσωπος του Alarm Phone δήλωσε ότι επικοινωνούσαν για 10 ώρες με το φουσκωτό που μετέφερε 130 άτομα και είχαν δώσει τη θέση τους στις ευρωπαϊκές και τις λιβυκές αρχές, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

Η ΕΕ έχει σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, η Ιταλία έχει κατασχέσει πλοία διάσωσης των ΜΚΟ και τα κρατά σε ιταλικά λιμάνια, ενώ η Λιβύη όχι μόνο αδιαφορεί, αλλά μέλη του Λιμενικού κατηγορούνται ότι βυθίζουν βάρκες με πρόσφυγες. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, αποφυλακίστηκε από τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης ένας διαβόητος διακινητής, πρώην διοικητής του Λιμενικού, ο οποίος βύθιζε βάρκες.

Σε έρευνα της ιταλικής RAI και του Guardian, αποκαλύφθηκαν έγγραφα με επικοινωνίες ανάμεσα στις ιταλικές αρχές και το Λιμενικό της Λιβύης, όπου διαφαίνεται η πλήρης αδιαφορία των Λίβυων για την τύχη των προσφύγων.

Αλλα δύο ναυάγια μέσα σε λίγες ημέρες

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφεραν ότι ανασύρθηκαν νεκροί 41 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου τους στα ανοιχτά της Τυνησίας.

Το πλήρωμα του «Ocean Viking» διευκρίνισε ότι την Τετάρτη αναζήτησε, ανεπιτυχώς, ένα ακόμα σκάφος, ξύλινο αυτό, που επίσης αντιμετώπιζε κίνδυνο και στο οποίο επέβαιναν 40 άτομα.

Τουλάχιστον 350 αιτούντες άσυλο έχουν πνιγεί από την 1η Ιανουαρίου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...