936
Μέρκελ και Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις τους στο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μέρκελ: Συγχαίρω τον έλληνα πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/01/2019 20:49
Μέρκελ και Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις τους στο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μέρκελ: Συγχαίρω τον έλληνα πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2019, 19:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/01/2019 20:49

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η σημασία της τέθηκε επί τάπητος, μεταξύ πολλών άλλων, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης της επίσκεψης στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, για τη σημασία που έχει η σταθερότητα στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία και αποτελεί ένα μοντέλο λύσεων για παρόμοιες διενέξεις μεταξύ χωρών» είπε ο κ. Τσίπρας μπροστά από το τζάκι στο Μαξίμου.

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τις δηλώσεις της, τονίζοντας ότι την πρώτη φορά που ο συνομιλητής της πήγε στο Βερολίνο τα πάντα ήταν διαφορετικά και ότι αναζητούνταν ένα κοινό σημείο αναφοράς για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

«Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε η Καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «ιστορική εκκρεμότητα» και συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Δίνει την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, για να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό γι’ αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλη η Ευρώπη».

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αλλαγή οικονομικής πολιτικής αν έρθει στην κυβέρνηση και για το πώς θα τον μεταπείσει για την ορθότητα της συμφωνίας των Πρεσπών η κυρία Μέρκελ απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία σχέση του ονοματολογικού με την οικονομική πολιτική και αιφνιδιάζομαι που πρέπει να απαντήσω σε αυτό. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εγώ θα ήθελα απλώς να προπαγανδίσω το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω τις απόψεις μου αλλά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να αλλάξω τα δεδομένα».

«Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε τα 4.000.000 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών μόνο φέτος στην Ελλάδα. Η κατάσταση (με το Προσφυγικό) στα νησιά είναι πολύ κρίσιμη και καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, οι δύσκολες στιγμές έμειναν πίσω», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», πήρε ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός και εξήγησε:

«Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε, όμως, ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης». Και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

Νωρίτερα, η γερμανίδα Καγκελάριος είχε εκφράσει την παραδοχή της πως η Ελλάδα και οι Έλληνες πέρασαν όντως δύσκολες στιγμές κατά τα οκτώ χρόνια του Μνημονίου.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα».

«Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά», κατέληξε η καγκελάριος.

Τσίπρας: Ερχεστε σε μια καλύτερη Ελλάδα

«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας την κυρία Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σήμερα είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος, μέρος της κρίσης, σε μέρος της λύσης. Αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της ΕΕ και ένα πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Προβάλλουμε σταθερά την ανάγκη συνεργασίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Απέναντι στην κοινή πρόκληση της ακροδεξιάς, όσοι πιστεύουμε στην Ευρώπη θα βρούμε λύσεις», σημείωσε.

«Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και είμαι βέβαιος ότι με την επίσκεψή σας κλείνει ένας δύσκολος κύκλος και ανοίγει μία νέα προοπτική», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...