Κόντε και Μέρκελ σε πρόσφατη συνάντησή τους | ΑΠΕ - ΕΡΑ
Επικαιρότητα

Μέρκελ σε Κόντε: Θα βοηθήσουμε αλλά όχι με ευρωομόλογο

Η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε και πάλι αυτό που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή την έκδοση του λεγόμενου κορονο-ομολόγου
Protagon Team

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», δήλωσε η καγκελάριος ’Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κριτική του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά παρέμεινε στην πάγια θέση του Βερολίνου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι «υπάρχουν επαρκή εργαλεία και συγκεκριμένες λύσεις για να ξεπεράσουμε την κρίση» χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει η ΕΕ στην λύση του λεγόμενου κορονο-ομολόγου.

Κληθείσα να σχολιάσει σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού ότι, αν δεν υπάρξουν ευρωομόλογα «θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και κάθε χώρα να κάνει ό,τι νομίζει», η καγκελάριος συμφώνησε ότι «απαιτείται αλληλεγγύη» και πρόσθεσε:

«Διεμήνυσα στον ιταλό πρωθυπουργό ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», για να επαναλάβει την πάγια θέση της ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά».

«Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Επιπλέον, «η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027», πρόσθεσε.

«Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε η ίδια από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής Corriere, η κατεύθυνση στην οποία συνέκλιναν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενόψει της δεύτερης διάσκεψης τους το βράδυ της Πέμπτης είναι ένα πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ αντί του ευρωομολόγου, για το οποίο οι χώρες του Βορρά βάζουν «βέτο».

Το πακέτο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (κρίσιμο είναι με ποιους όρους), χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και το σχέδιο της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μάριο Σεντένο ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» και πρόσθεσε: «Πιστεύω -ακόμα πιστεύω- ότι αυτή τη φορά ΟΛΟΙ θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξουνε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού το οποίο αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Ένωσής μας».