925
Η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Μίλησε για το κλίμα, το Προσφυγικό αλλά και την ευρωκρίση | REUTERS/Denis Balibouse

Μέρκελ προς Τραμπ: «Το τίμημα της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 18:59
Η Ανγκελα Μέρκελ στο βήμα του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Μίλησε για το κλίμα, το Προσφυγικό αλλά και την ευρωκρίση
|REUTERS/Denis Balibouse

Μέρκελ προς Τραμπ: «Το τίμημα της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 18:59

«Το τίμημα της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης». Ηταν μια δραματική προειδοποίηση από την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός αναφέρθηκε στην ανάγκη ο κόσμος να αναλάβει άμεσα και συντονισμένα δράση προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος της Ευρώπης είναι να έχει γίνει κλιματικά «ουδέτερη» έως το 2050, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί «τεράστιες αλλαγές, ιστορικής κλίμακας».

Αντίστοιχα, η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό, αποτελεί, όπως τόνισε, «υπαρξιακό θέμα για την ανθρωπότητα».

Η καγκελάριος διαπίστωσε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η κατάλληλη δυναμική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και ανέφερε ενδεικτικά την βιοποικιλότητα και την ρύπανση των ωκεανών ως δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες δεν συσπειρώνονται σε κοινούς στόχους», επισήμανε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι τα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν «την ανυπομονησία» των νέων στα θέματα του κλίματος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των καυσαερίων θα αποτελέσει «ζήτημα επιβίωσης» για την ήπειρο και κάλεσε τους ηγέτες να πάρουν στα σοβαρά τις πιέσεις των νεαρών ακτιβιστών.

«Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εμείς τα παλαιότερα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ανυπομονησία της νεολαίας με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ανησυχεί πραγματικά για την διαμάχη μεταξύ εκείνων που ζητούν έναν καθαρότερο πλανήτη και εκείνων οι οποίοι δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. «Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα και τα συναισθήματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα γεγονότα. Οποτε συγκρούονται τα συναισθήματα με τα γεγονότα, κάποιοι προσπαθούν να αναπτύξουν θέσεις αντίθετες προς τα γεγονότα», ανέφερε, σε μια επισήμανση η οποία ερμηνεύθηκε ως έμμεση κριτική στην στάση των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Γερμανία, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συγκριτικά καλή θέση, αλλά τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντανακλά ούτε κατά διάνοια όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

«Δεν είμαστε από εκείνους οι οποίοι όλη τη μέρα μιλούν για το πόσο καταπληκτικά τα κάνουν όλα στη χώρα τους, αλλά ασχολούμαστε με το τι δεν πάει καλά. Σε αυτό διαφέρει η κουλτούρα μας», συνέχισε, σε μία ακόμη έμμεση αναφορά στην ομιλία του προέδρου Τραμπ. Σε αυτό το σημείο κάποιος από το ακροατήριο ακούστηκε να γελάει, για να απαντήσει η καγκελάριος γελώντας και η ίδια: «Δεν ξέρω γιατί γελάτε, ελπίζω όμως ότι πρόκειται για γέλιο επιδοκιμασίας».

Η Ανγκελα Μέρκελ στο Νταβός: «Το λάθος μας δεν ήταν ότι το 2015 δεχθήκαμε τους πρόσφυγες, αλλά το γεγονός ότι δεν ήμασταν αρκετά ενεργοί προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση» (Reuters)

Υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλο και σημαντικό είναι το έργο που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για «τεράστιες εντάσεις μεταξύ των αστικών περιοχών και της υπαίθρου» όσο θα εξελίσσονται οι αλλαγές. Αυτό συμβαίνει, εξήγησε, επειδή υποδομές, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, είναι πολύ καλύτερα ανεπτυγμένες στις πόλεις. «Η λύση είναι οι δύο πλευρές να μιλήσουν μεταξύ τους και να μην μείνουν κλειδωμένες στη δική τους ψηφιακή φούσκα. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε κατευθείαν στην καταστροφή», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό»

Σε αποστροφή της παρέμβασής της η Μέρκελ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πότε η Γερμανία θα κάνει μεγαλύτερες επενδύσεις και θα εγκαταλείψει το δόγμα των μηδενικών ελλειμμάτων. Η καγκελάριος ανέφερε ότι η χώρα της επενδύει σε πεδία όπως η ανταγωνιστικότητα, η έρευνα και η καινοτομία. Και υπογράμμισε, ότι και η Γερμανία πήρε μαθήματα από την ευρωκρίση.

Παραδέχτηκε δε ότι η ίδια παρουσιάστηκε ως «η σκληρή κυρία που επέβαλλε σκληρούς όρους», αλλά, εξήγησε, αυτή η πολιτική απέδωσε καθώς σήμερα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι ανταγωνιστικές, ενώ η Ελλάδα «τώρα διαθέτει έναν πρωθυπουργό που κάνει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις» (εδώ).

Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετέχει φέτος για 12η φορά (!) στο Φόρουμ, αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κόσμο στα 50 χρόνια από την πρώτη συνάντηση του Νταβός. Το 1971, είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούσα καν να φανταστώ ότι κάποτε θα στεκόμουν σήμερα εδώ».

Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από 30 χρόνια και ο διπολικός κόσμος εξελίχθηκε σε έναν πολυμερή κόσμο, με τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά το εισόδημα των πολιτών τον περιορισμό της φτώχειας και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. «Αυτά τα επιτεύγματα δεν οικοδομήθηκαν με μοναχικές διαδρομές, αλλά με την συνεργασία των χωρών σε διεθνές επίπεδο», συνέχισε, για να τονίσει ότι ανάλογη συνεργασία απαιτείται και στα θέματα του κλίματος. «Δυστυχώς δεν είναι όλοι μαζί μας, αλλά οι περισσότεροι είναι», δήλωσε και αναφέρθηκε στην επικείμενη σινογερμανική σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία και στην οποία, όπως εξήγησε, στηρίζει σημαντικές ελπίδες για συνεργασία στον τομέα της προστασίας του κλίματος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η καγκελάριος αναφέρθηκε στα 75 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη, αλλά και στην σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του Aουσβιτς σημειώνοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για την οδύνη που προκάλεσε και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Δεν έχει όμως σήμερα ειρήνη όλος ο κόσμος, συνέχισε. «Oταν σε μια χώρα όπως η Συρία ο μισός πληθυσμός έχει φύγει, τότε πρέπει μόνο να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουμε στην ειρηνευτική διαδικασία (…) Το λάθος μας δεν ήταν ότι το 2015 δεχθήκαμε τους πρόσφυγες, αλλά το γεγονός ότι δεν ήμασταν αρκετά ενεργοί προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση», συνέχισε, ενώ, σε ό,τι αφορά την Λιβύη, έκανε λόγο για την σημασία της Διάσκεψης του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων.