324
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία στο Βερολίνο | John MacDougall /Pool via REUTERS

Μέρκελ: Είμαι μεγάλη για να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:29
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την πανδημία στο Βερολίνο
|John MacDougall /Pool via REUTERS

Μέρκελ: Είμαι μεγάλη για να κάνω το εμβόλιο της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 16:29

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο. Ομως η δήλωσή της ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω ηλικίας, υποδαύλισε τον σκεπτικισμό για τους εμβολιασμούς από τον οποίο ήδη πλήττεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη Γερμανία (εδώ), με αρκετούς πολίτες της χώρας να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο που ανεπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η βρετανοσουηδική φαρμακευτική.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο Τόμας Μέρτενς, επικεφαλής της STIKO, της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, σχολίασε ότι 1,4 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου βρίσκονται στα αζήτητα, λόγω της απροθυμίας των πολιτών να τα λάβουν και απέδωσε αυτήν την κατάσταση εν μέρει στην απόφαση της Γερμανίας να μην εγκρίνει τη χρήση του εν λόγω σκευάσματος σε άτομα κάτω των 65 ετών –το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι 66 ετών και έχει δηλώσει ότι θα περιμένει τη δική της ηλικιακή ομάδα για τον εμβολιασμό.

Τον περασμένο μήνα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι το εμβόλιο «φαίνεται σχεδόν αναποτελεσματικό για ηλικιωμένους», κάτι που δημιούργησε ακόμη πιο αρνητικό κλίμα στη χώρα του και όχι μόνο…

Ωστόσο, χθες αναδιπλώθηκε και είπε ότι πολύ ευχαρίστως θα έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca, εφόσον του προταθεί και όταν έρθει η σειρά του. O Μακρόν είναι 43 ετών.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει αποδειχθεί», είπε ο γάλλος πρόεδρος μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους άλλους 26 ηγέτες της ΕΕ. «Θα έρθει η σειρά μου, αλλά έχω ακόμη καιρό. Αν μου προταθεί αυτό το εμβόλιο, ασφαλώς θα το κάνω», είπε.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με το Politico, ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα επανεξετάσει τις συστάσεις της μετά τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και ενδέχεται να προτείνει το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει και σε άτομα άνω των 65 ετών και μέχρι την ηλικία των 74.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...