Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε εκείνη τη σύσκεψη κατά την οποία προετοιμάστηκε η εισβολή στη Ρωσία. Τώρα απειλεί με κλιμάκωση | EPA/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK
Επικαιρότητα

Μεντβέντεφ: Πυρηνικά στη Βαλτική αν το ΝΑΤΟ δεχθεί ως μέλη τη Σουηδία και τη Φινλανδία

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
Protagon Team

Η εφιάλτης της πυρηνικής απειλής επανήλθε, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Την Τετάρτη, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν –και «βολικός» πρόεδρος της Ρωσίας όταν ο Πούτιν χρειάστηκε να… παραμερίσει στην πρωθυπουργία για να ξεπεραστεί το συνταγματικό κώλυμα παραμονής του στο Κρεμλίνο– προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής, λέγοντας ότι δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική –όπου η Ρωσία διατηρεί τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε ότι δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.