543
Η υπ. Πολιτισμού έκανε μια πλήρη αποτίμηση της έως σήμερα θητείας της από το βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενδώνη στη Βουλή: Ο Πολιτισμός φέρνει το 40% των τουριστικών εσόδων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 19:01
Η υπ. Πολιτισμού έκανε μια πλήρη αποτίμηση της έως σήμερα θητείας της από το βήμα της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενδώνη στη Βουλή: Ο Πολιτισμός φέρνει το 40% των τουριστικών εσόδων

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 19:01

Πρωταρχική επιδίωξη του υπουργείου Πολιτισμού είναι η εξωστρέφεια, με την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας οδήγησε σε εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού, ο πολιτισμός είναι υπεύθυνος για το 40% των εσόδων του εγχώριου τουρισμού, επεσήμανε η υπουργός μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός μίλησε επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και για τη συμβολή του Τομέα Πολιτισμού στην συνολική ανάταξη της χώρας. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και η ενίσχυση της υπεραξίας του σε διεθνές επίπεδο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών, επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας, συμπλήρωσε.

Μέσω των έργων και δράσεων που υλοποιεί, το υπουργείο συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο της υλοποιεί περισσότερα από 800 έργα πολιτισμού, αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων πόρων, ΕΣΠΑ, ΤΑΑ, τους εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στα έργα και στα υπο-έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απασχολούνται περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι, επιστήμονες, τεχνικοί, υποστηρικτικό και εργατικό προσωπικό, κατανεμημένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την υπουργό. Εάν ληφθούν υπόψη και τα έργα που εκτελούνται με αναδόχους, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας μεγάλος εργοδότης, συμπλήρωσε.

Για κάθε Περιφέρεια της χώρας το υπουργείο έχει συγκροτήσει την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας», με έργα και δράσεις που υλοποιούνται και έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και διασφαλισμένους πόρους, είπε η κυρία Μενδώνη στην ολομέλεια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κατηγορίες που εκτοξεύει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη δημιουργία, τους εργαζομένους και τους απασχολούμενους στους οικείους κλάδους.

Η υπουργός θύμισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ίδρυσε τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και τη θέση υφυπουργού στην κυβέρνησή του, με αντίστοιχη αρμοδιότητα. Την πενταετία 2015-2019, οι επιχορηγήσεις προς ιδιωτικούς φορείς σύγχρονου πολιτισμού ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 9.749.628 ευρώ, ενώ την τριετία 2020-2022 το ποσό για τις ίδιες επιχορηγήσεις υπερδιπλασιάστηκε, στα 25.883.526 ευρώ, σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη.

Αναφερόμενη στην εποχή της πανδημίας, η υπουργός υπενθύμισε ότι φρόντισε ώστε οι εργαζόμενοι του πολιτισμού να ενταχθούν στα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης. Η υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ανέδειξε την ικανότητα του ΥΠΠΟΑ να βρίσκει λύσεις. Συνέπεια αυτού ήταν η στήριξη των εργαζομένων με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο διαχρονικά ποσό που έχει δοθεί για στήριξη κλάδου, ξεκαθάρισε.

Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ σε 6% για τα e-books και τα audiobooks, στη μείωση σε 13% του ΦΠΑ για τα έργα τέχνης και τα εισιτήρια κινηματογράφου. Επίσης, έκανε μια αναδρομή στο πρόγραμμα επιδότησης μετάφρασης ελληνικών βιβλίων GreekLit, ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ του 2019 και του 2021 η απασχόληση των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 11%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κλείνοντας, η Λίνα Μενδώνη έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του παράγει έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα και θετικό αποτύπωμα σε όλες τις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές ανά την επικράτεια – και όχι μόνο στην πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...