808
Η Λίνα Μενδώνη κατά την απάντηση της στη Βουλή στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου | INTIMEnews

Μενδώνη: Πινακίδα θα αναρτηθεί, αλλά με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα (και μια απάντηση στην «Αυγή)

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 15:03
Η Λίνα Μενδώνη κατά την απάντηση της στη Βουλή στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου
|INTIMEnews

Μενδώνη: Πινακίδα θα αναρτηθεί, αλλά με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα (και μια απάντηση στην «Αυγή)

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 15:03

Για αντιπολιτευτική εμμονή στο πρόσωπό της έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου για το θέμα των επιγραφών στην Ακρόπολη.

Μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την υπουργό ότι επιχειρεί να διαψεύσει την εγκυρότητα της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει και επέμενε ότι «με τον πιο επίσημο τρόπο [η κυρία Μενδώνη] διεκδικεί να χαραχθεί το όνομα της στο Μνημείο της Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς».

Το ερώτημα που έθετε στην υπουργό η Σία Αναγνωστοπούλου ήταν κατά πόσο «ισχύει η σύμβαση δωρεάς που κατατέθηκε από την ίδια με τις υπογραφές τριών υπουργών της κυβέρνησης και που στη συνέχεια διέψευσε».

Προς απάντηση όσων ανέφερε στην ερώτησή της η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Πολιτισμού γνωστοποίησε ότι όντως θα τοπεθετηθεί πινακίδα, αλλά με τα ονόματα των Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη.

«Η εμμονή σας στο πρόσωπό μου δε μου προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι χαίρομαι. Χαίρομαι, γιατί όταν εμείς εργαζόμαστε συστηματικά για την αύξηση των πόρων για έργα Πολιτισμού μέσω δωρεών και χορηγικών συμβάσεων, εσείς επιλέγετε να ασχολείστε με “δήθεν” πινακίδες.

»Ωστόσο, όσο και αν επιδιώκετε συστηματικά να υποβαθμίζετε την ποιότητα του πολιτικού λόγου, είναι αδιανόητο, να καπηλεύεσθε και να εργαλειοποιείτε -για τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες- τα μνημεία», παρατήρησε στην απάντησή της η Λίνα Μενδώνη.

«Στα δικά μας έργα στην Ακρόπολη -στον ανελκυστήρα, στον φωτισμό, στα αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα, στην συνολική αντικεραυνική προστασία, στις διαδρομές, στην εκπόνηση της μελέτης τρωτότητας- η κυβέρνησή σας έχει να αντιπαραθέσει τις προσβλητικές εικόνες των ΑμεΑ επί του μονίμως χαλασμένου αναβατορίου, τα δεκάδες κατάγματα ετησίως στις παλαιές οδεύσεις και τους τραυματισμούς εργαζομένων και επισκεπτών την άνοιξη του 2019 από την πτώση κεραυνού στην Ακρόπολη, την οποία είχατε εγκαταλείψει χωρίς καν να έχετε ενδιαφερθεί για την στοιχειώδη αντικεραυνική θωράκιση», υπενθύμισε η υπουργός για να καταλήξει:

«Κυρία Αναγνωστοπούλου, για να τελειώνουμε, είναι κρίμα η μικροπολιτική σας να μη σας αφήνει να χαρείτε ένα έργο που το χαίρεται πολύς άλλος κόσμος. Και είναι κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση να μετατρέπεται σε στήλη παραπολιτικών. Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Σε συνέχεια της απάντησης Μενδώνη στη Βουλή, πολλοί -ανάμεσά τους και η εφημερίδα-κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή»-  έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι η εν λόγω πινακίδα υπάρχει στην Ακρόπολη από το 1982 (φωτογραφία κάτω)

Εντοιχισμός αναθηματικής πλάκας στην Ακρόπολη 30 Μαΐου 1982 (από αριστερά προς τα δεξιά, Μελίνα Μερκούρη, Λάκης Σάντας, Μανώλης Γλέζος, Μανόλης Ανδρόνικος)

Σε νέα της απάντηση η υπουργός σημειώνει ότι όποιος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982.

«Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση», προσθέτει επισυνάπτοντας τα λόγια της στη Βουλή και καταλήγει:

Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης από το υπουργείο Πολιτισμού:

Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αυγής» αναφέρεται ως «είδηση» η ύπαρξη επιγραφής στην Ακρόπολη με τα ονόματα του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα και ως «ψέμα» η ανακοίνωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη σήμερα στη Βουλή, ότι πρόκειται να αναρτηθεί πινακίδα με τα ονόματά τους, στο σημείο, από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προφανώς, κάποιος ο οποίος βρίσκεται συστηματικά στον χώρο της Ακρόπολης, γνωρίζει ότι υπάρχει η συγκεκριμένη πινακίδα στο φυλάκιο Μπελβεντέρε, στο φυλάκιο της Σημαίας από το 1982. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, μπρος στη μικροπολιτική τους εμμονή, συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν γραφή ή ανάγνωση.

Η Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη Βουλή, είπε κατά λέξη τα εξής: «Κλείνοντας, για να μην λέτε πάλι ότι δεν σας ενημέρωσα, σας λέω ότι στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Με την ανάρτηση της πινακίδας στο σημείο αυτό της βορείου κλιτύος, όλοι οι επισκέπτες της Ακρόπολης θα πληροφορούνται ότι από εκεί ξεκίνησε η ηρωική πράξη των δύο αγωνιστών, εναντίον των Ναζί, καθώς το Μπελβεντέρε δεν είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες του μνημείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...