327
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαγγέλης Μπλέντζας

Μενδώνη: Ο Μίκης ήταν και έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 10:36
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαγγέλης Μπλέντζας

Μενδώνη: Ο Μίκης ήταν και έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 10:36

Στην παγκοσμιότητα του Μίκη Θεοδωράκη και το εύρος της προσωπικότητάς του  αναφέρεται στο συλληπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του μεγάλου συνθέτη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ο Μίκης ήταν και έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα», τονίζει  η κυρία Μενδώνη στο μήνυμά της που αναλυτικά έχει ως εξής.

«Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης όλων μας, ο δάσκαλος, ο διανοούμενος, ο ριζοσπάστης έφυγε. Εκείνος που έκανε όλους τους Έλληνες να τραγουδήσουν τους ποιητές. Έζησε όλη του τη ζωή δημιουργώντας. Αγωνίστηκε, πέρα από τα όρια, ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αδυναμίες που θέτουν πλαίσια και καθορίζουν τυπικές συμπεριφορές.

»Δεν απέφυγε ποτέ να δίνει όλες τις μάχες, σε όλα τα μέτωπα, καθώς το εύρος της προσωπικότητας και του ταλέντου του δεν μπορούσε ούτε να περιοριστεί, ούτε να χαλιναγωγηθεί.

»Ο Μίκης ήταν και έκανε όσα ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση. Με το έργο του, την έντονη κοινωνική και πνευματική παρουσία, τον βαθύ πατριωτικό του λόγο, ο Μίκης Θεοδωράκης σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

»Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Εργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει.

»Οι Ελληνες πενθούμε σήμερα».

Στη Βουλή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στο άκουσμα της απώλειας του μεγάλου συνθέτη.

«Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε», ανέφερε ο  αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, «πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι».

«Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News