336
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής» είπε η υπουργός Πολιτισμού | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeNews

Μενδώνη: Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 17:06
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής» είπε η υπουργός Πολιτισμού
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeNews

Μενδώνη: Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 17:06

Η κυβέρνηση με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με αιχμή το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, έγιναν σχετικές αναφορές από όλες τις «πτέρυγες».

Στο πλαίσιο της κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κινηματογραφική συμπαραγωγή και του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κίνα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε με έντονο ύφος στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρολιάκο, όταν εκείνος είπε ότι ο πρωθυπουργός μιλά απλώς για δανεισμό τους αναγνωρίζοντας έτσι την κυριότητα στους Βρετανούς και προσέθεσε ότι το κόμμα του ζητεί την επιστροφή των Γλυπτών χωρίς υποσημειώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής και δεν αναγνωρίζει νομή και κυριότητα και κατοχή. Όλα τα άλλα που λέτε εσείς είναι σπέκουλα» είπε η κυρία Μενδώνη, η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την προώθηση του θέματος πέρα από κάποιες συμμετοχές σε συνέδρια «όπως το αποδεικνύει το ίδιο το αρχείο του υπουργείου Πολιτισμού». «Ό,τι και να κάνεις, η επίσημη αλληλογραφία, οι διπλωματικές σχέσεις με τις άλλες χώρες καταγράφονται, δεν μένουν στον αέρα», είπε η υπουργός και αντιπαρέβαλλε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ευνοϊκή απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και την επιστροφή του Θραύσματος του Φάγκαν από την Σικελία στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν φθάσαμε τυχαία στην απόφαση της UNESCO, αλλά μέσα από μία συστηματική δουλειά και έρχεται η UNESCO και λέει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 ότι εδώ έχουμε ένα διακυβερνητικό θέμα και οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο να συζητήσει ειλικρινά με την Ελλάδα, επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στα ίδια τα γλυπτά η παραμονή στο Βρετανικό Μουσείο. Γύρισε το θραύσμα από το Παλέρμο. Γύρισε για να μείνει. Πώς έγινε αυτό; Μετά από δεκατέσσερις μήνες συστηματικής δουλειάς. Και δεν το είπαμε εμείς το δεκατετράμηνο, το είπε ο ίδιος ο πάρεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας», ανάφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...