655
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημερώνεται για τα εργαστήρια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων |

Μενδώνη: «Επένδυση στο πολιτιστικό μας απόθεμα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 20:28
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημερώνεται για τα εργαστήρια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων
|

Μενδώνη: «Επένδυση στο πολιτιστικό μας απόθεμα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 20:28

Αντίγραφα αρχαίων αριστουργημάτων, σύγχρονα έργα που εμπνέονται από την αρχαιότητα, δημιουργίες που αναπτύσσουν μια διαλεκτική στο σήμερα και στο χθες, πολύ σύντομα θα βρίσκονται στα εκθετήρια των ελληνικών μουσείων και από εκεί θα ταξιδεύουν στα πέρατα της Γης, ταπεινοί πρεσβευτές μιας εποχής κι ενός τόπου. Το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος τον προσεχή Μάρτιο όμως πυρήνας, καρδιά του εγχειρήματος είναι τα εργαστήρια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), τα οποία επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, μετά την θέσπιση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πόρο εσόδων για τη χρηματοδότηση δράσεων και έργων ανάπτυξης σχετικά με τον Πολιτισμό. Ο νέος Οργανισμός έχει εφοδιαστεί με όλα τα κατάλληλα «εργαλεία» για να μπει δυναμικά στη νέα εποχή προσφοράς του, στην προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος, και σε συνάφεια με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η μετεγκατάσταση σε ένα κτίριο διπλάσιου, τουλάχιστον, σε μέγεθος είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε συνδυασμό με την λειτουργία μιας κυψέλης δημιουργίας, με νέους ανθρώπους που θα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές την τεχνική του εκμαγείου, της αναγέννησης ενός αριστουργήματος που πλήγωσε ο χρόνος, μέσα από την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής που θα λειτουργεί στους χώρους του Οργανισμού!

Η Υπουργός ζήτησε, επίσης, να διερευνηθεί η δυνατότητα στελέχωσης ή και συνεργασίας  του Οργανισμού με προσωπικό καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (ζωγράφων, γλυπτών, εικαστικών κλπ), αλλά και της συνεργασίας με Σχολές Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι φοιτητές τους να κάνουν πρακτική άσκηση στα εργαστήρια του ΟΔΑΠ.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν για ακριβή αντίγραφα και άλλα υλικά εκτός από γύψο, όπως μάρμαρο αλλά και τσιμέντο, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για ακριβή αντίγραφα μεγάλων διαστάσεων κατάλληλων για έκθεση σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά την επίσκεψη της Υπουργού στα εργαστήρια έγινε διεξοδική συζήτηση με τα στελέχη και τους εργαζόμενους στον ΟΔΑΠ για ζητήματα που αφορούν στις νέες συνθήκες εργασίας και προσφοράς, που επιβάλλει η νέα δομή του Οργανισμού, όπως η κτηριακή και η υλικοτεχνική υποδομή του, η άμεση ανάγκη στελέχωσης των εργαστηρίων με εξειδικευμένο προσωπικό, ο εκσυγχρονισμός και ο εμπλουτισμός της παραγωγής των αντιγράφων, των εμπνευσμένων καλλιτεχνημάτων, αλλά και η δημιουργική επένδυση σε νέας υφής ύλες, στις προκλήσεις της ζήτησης που ήδη καταγράφεται, ακόμη και  από το εξωτερικό.

«Τώρα είναι η στιγμή μιας δυναμικής επανεκκίνησης» είπε η κυρία Μενδώνη και προσδιόρισε με σαφήνεια τους στόχους της σημαντικής αποστολής που αναλαμβάνει ο ΟΔΑΠ: «Ο Οργανισμός έχει την μοναδικότητα στην παραγωγή ακριβών αντιγράφων. Τώρα θα πρέπει να θέσει τους κανόνες και τις προδιαγραφές για μιας υψηλής ποιότητας παραγωγή, γενικότερα. Η παραγωγή να ενισχυθεί με νέους κωδικούς ακριβών αντιγράφων, αλλά και με πιστοποιημένα απλά αντίγραφα. Με τις πολλαπλές εφαρμογές και τη χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η τρισδιάστατη αποτύπωση (3D), μπορούμε να διαθέσουμε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, εμπνευσμένα ευπώλητα αντικείμενα. Και δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει πόρους για την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάδοση του μοναδικού ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος σε όλο τον κόσμο».

 

Ο ΟΔΑΠ διαθέτει μία εντυπωσιακή μοντελοθήκη, αλλά και μοναδικές μήτρες, που χρονολογούνται ήδη από τη δεκαετία του ΄50. Παλιά και εξίσου σπάνια εκμαγεία βρίσκονται διασκορπισμένα σε Μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπουργού, ο ΟΔΑΠ θα τα  αναζητήσει, ώστε να αποτελέσουν μια πρότυπη επισκέψιμη μοντελοθήκη-μουσείο. «Ενα Κέντρο Μελέτης», όπως πρότεινε η Λίνα Μενδώνη, «το οποίο θα αποτυπώνει την παράδοση στην εκμάγευση, και θα παραπέμπει στην ελληνική σχολή δημιουργίας πιστών αντιγράφων. Τα ακριβή αντίγραφα αποτελούν πηγή πολύτιμων πληροφοριών για τα αρχαία έργα τέχνης. Πολλές φορές σώζουν πληροφορίες που δεν αναγνωρίζονται πλέον στο πρωτότυπο. Τεκμαίρουν με εντυπωσιακό τρόπο τις φθορές και στην εξέλιξή τους στον χρόνο, ιδιαίτερα στην περίπτωση γλυπτών εκτεθειμένων στο ύπαιθρο. Αυτά τα αντίγραφα, αυτές οι μήτρες, αξίζει να γίνουν προσβάσιμα στους μελετητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, στον κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να αντιληφθεί πιο άμεσα τον τρόπο δημιουργίας πρωτοτύπου και αντιγράφου».