711
Η Λίνα Μενδώνη παρουσιάζει τον προγραμματισμό του μουσείου για το 2020 | Υπουργείο Πολιτισμού

Μενδώνη: 1821, Θερμοπύλες και Σαλαμίνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2020

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 16:07
Η Λίνα Μενδώνη παρουσιάζει τον προγραμματισμό του μουσείου για το 2020
|Υπουργείο Πολιτισμού

Μενδώνη: 1821, Θερμοπύλες και Σαλαμίνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2020

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 16:07

«Στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του μπαίνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 2020 θα είναι η χρονιά του», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παραβρέθηκε στην κοπή της πίτας του μουσείου, την Τρίτη.

«Το 2020 θα είναι η χρονιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γιατί πλέον θα αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία για την αναγέννησή του. Ο στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να γίνει ένα μουσείο, όχι απλώς διεθνών προδιαγραφών, αλλά ό,τι καλύτερο για να φιλοξενήσει την Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, διεθνώς», είπε η υπουργός, υπενθυμίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόγεια επέκταση του μουσείου, τη διασύνδεσή του με το Ακροπόλ και τη συλλειτουργία του με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα δύο μεγάλα εγχειρήματα του μουσείου για τη νέα χρονιά. «Το μουσείο θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά με μια μεγάλη έκθεση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που θα εγκαινιαστεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. «Η έκθεση θα σηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις για το 1821», τόνισε η κυρία Μενδώνη.

Αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Η έννοια της Νίκης θα λειτουργήσει ως συνεκτικός σύνδεσμος ανάμεσα στις διαφορετικές εκθεσιακές αφηγήσεις. Η γυναικεία φτερωτή θεότητα θα γεφυρώσει τις επετειακές εκθέσεις, προσφέροντας διαχρονικές αναφορές συμβολισμών σε όσα κινούν και εμπνέουν τον άνθρωπο.

Η Λίνα Μενδώνη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θαυμάζουν τις υπέροχες τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της αρχαίας Θήρας, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Λεπτομέρειες για τις εκθέσεις παρέθεσε η διευθύντρια του μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη.

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζεται η έκθεση «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση». Ο τίτλος δανείζεται το γνωστό απόφθεγμα του στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς το μουσειολογικό αφήγημα εστιάζει στον ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχαιότητες στην ιδεολογική ενίσχυση της μεγάλης εθνεγερσίας. Ο νικηφόρος Αγώνας του 1821 θεμελιώθηκε όχι μόνο στην απαίτηση του ελληνικού λαού για ελευθερία αλλά και στα ιστορικά του δικαιώματα πάνω στα απαράμιλλα έργα των αρχαίων προγόνων.

Στην έκθεση θα συνδυαστούν αρχαιότητες από τις πρώτες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με νεότερα έργα και προσωρινά δάνεια από άλλους φορείς. Μετά το πέρας της θα παρουσιασθεί ως ψηφιακή ή εικονική έκθεση στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όλη τη διάρκεια του 2021 στο ευρύτερο κοινό.

Η δεύτερη θεματική έκθεση σχεδιάζεται με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αρχαία τεκμήρια που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών θα συνοδεύονται από νεότερα έργα και ερμηνευτικό υλικό με σκοπό να φωτίσουν τον αντίκτυπο που είχαν οι σημαντικές αυτές Νίκες στην ιδεολογική προετοιμασία του 1821 αλλά και στη νεότερη εποχή. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο μουσείο αρχαίας ελληνικής τέχνης στον κόσμο, θέλουμε να αντανακλά την τέχνη, την ποιότητα, τις αξίες, τις μεγάλες ιδέες που δημιουργήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και μεταλαμπαδεύτηκαν στον δυτικό κόσμο. Ολα αυτά θέλουμε να εκπέμψει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με πρότυπο τρόπο για τον επισκέπτη και για τους εργαζόμενους. Πιστεύω ότι το 2020 αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται και να τα κατανοούν όλοι», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα σημάνει την αναγέννηση και του κέντρου της Αθήνας. Είδαμε πόσο καταλυτική μπορεί να είναι μια παρέμβαση, όπως αυτή που έγινε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ή στην ίδρυση και τη λειτουργία του Μουσείου της Ακροπόλεως. Μια αντίστοιχη αναγέννηση, που φιλοδοξούμε και προσβλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει για τον άξονα της Πατησίων, έτσι όπως ορίζεται από την Ομόνοια μέχρι το Πεδίον του Αρεως και τη Φωκίωνος Νέγρη».

Αναφερόμενη στον απολογισμό της περιόδου 2015-2019, η κυρία Λαγογιάννη, σημείωσε ότι κατά το 2019 ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τους 600.000 (608.876) εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 2,47%.

Τέλος, η διευθύντρια του μουσείου αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΑΜ και στις διεθνείς συνεργασίες του, όπως εκείνη με το μουσείο Γκέτι, καθώς και με οκτώ μουσεία του εξωτερικού και δύο της Ελλάδας σε 10 περιοδικές εκθέσεις, με τον προσωρινό δανεισμό 676 αρχαίων έργων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...