252
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στη σορό του Σαμουέλ Πατί | Francois Mori/Pool via REUTERS

Μέλος της Λεγεώνας της Τιμής έγινε ο Σαμουέλ Πατί από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 23:12
Ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στη σορό του Σαμουέλ Πατί
| Francois Mori/Pool via REUTERS

Μέλος της Λεγεώνας της Τιμής έγινε ο Σαμουέλ Πατί από τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2020, 23:12

Αγωνιστή υπέρ της ελευθερίας και «πρόσωπο» της Γαλλικής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τον άγρια δολοφονημένο καθηγητή Σαμουέλ Πατί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τελετή «εθνικού φόρου τιμής» που έγινε την Τετάρτη στη Σορβόνη, με παρόντες περί τους 400 καλεσμένους.

Εκεί μεταφέρθηκε το φέρετρο με τη σορό του Πατί. Η συμβολική σημασία του χώρου είναι προφανής: είναι ο τόπος του Διαφωτισμού και της μάθησης που υπερασπίστηκε με τη ζωή του ο Πατί.

Λίγο νωρίτερα, σε ιδιωτική συνάντηση με την οικογένεια του καθηγητή, ο Μακρόν τίμησε μετά θάνατον τον Πατί με την εισδοχή του στη Λεγεώνα της Τιμής, την ύψιστη διάκριση που μπορεί να χορηγηθεί σε γάλλο πολίτη.

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τι σημαίνει να πολεμάς τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των εκπαιδευτικών που έχουν το καθήκον να διαμορφώνουν τους μελλοντικούς πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Απέφυγε να μιλήσει, όπως είπε, για τους δειλούς που διέπραξαν το έγκλημα. Αντιθέτως μίλησε για το πώς ο Πατί ενσάρκωνε το ιδεώδες του δασκάλου, με μεγαλείο σκέψης.

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητά», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, «θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που διδάξατε τόσο καλά». Ο Πατί έγινε το πρόσωπο της δημοκρατίας, είπε ακόμη ο Μακρόν.

Διαβάστηκαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ένα κείμενο του Ζαν Ζορές και ένα του νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμί στον δάσκαλό του.

Ο 47χρονος Πατί αποκεφαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή από 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, γιατί είχε δείξει στην τάξη του, στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου, τα επίμαχα σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ. Ο δράστης σκοτώθηκε λίγο αργότερα από πυρά της αστυνομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...