588
Αριστερά η επίσημη φωτογραφία της Μισέλ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Δεξιά η αντίστοιχη της Μελάνια Τραμπ | Reuters

Μισέλ Vs Μελάνια: η μάχη των πορτρέτων

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 4 Απριλίου 2017, 12:53
Αριστερά η επίσημη φωτογραφία της Μισέλ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Δεξιά η αντίστοιχη της Μελάνια Τραμπ
|Reuters

Μισέλ Vs Μελάνια: η μάχη των πορτρέτων

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 4 Απριλίου 2017, 12:53

Η Μελάνια Τραμπ φωτογραφήθηκε σαν σταρ τηλεοπτικής σειράς, μέσα στον Λευκό Οίκο, παρότι δεν διαμένει ακόμη εκεί – πρέπει να τελειώσει πρώτα η σχολική χρονιά του Μπαρόν στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφήθηκε όμως πράγματι σαν σταρ.

Με φρέσκο μπαλαγιάζ στα μαλλιά, με απαλές τούφες να πέφτουν στους ώμους. Με σοβαρό μαύρο σμόκιν σακάκι που έχει σατέν πέτα και κουμπιά και στολίζεται με μαύρο μικρό μαντήλι με επίσης μαύρες πούλιες. Με γαλλικό μανικιούρ σε σχήμα «αμύγδαλο» σαν αυτό έχουν οι σταρ στις καλιφορνέζικες σαπουνόπερες. Με μια τετράγωνη κοτρόνα στον παράμεσο του δεξιού χεριού και μία λαμπερή διαμαντένια βέρα στον παράμεσο του αριστερού.

Με βλέμμα σκυλιού ράτσας χάσκι, ξέρετε αυτά τα πανέμορφα με τα γαλάζια μάτια που δεν ξέρεις αν σε γοητεύουν ή σε παγώνουν όταν σε κοιτάζουν. Με νεκρό μειδίαμα. Με τέλειο μακιγιάζ που δείχνει ένα πρόσωπο ψεύτικο, χωρίς ψυχή, χωρίς σκέψη, ένα πρόσωπο που φαντάζεσαι ότι θα μυρίζει πούδρα, λακ και άρωμα. Αλλά που στη φωτογραφία δεν μυρίζει τίποτα απ΄όλα αυτά.

«Μυρίζει» μόνο έναν αγώνα ενός ολόκληρου επιτελείου επικοινωνιολόγων, λοιπών συμβούλων, γραμματειακής υποστήριξης, μακιγιέρ, κομμωτών, ενδυματολόγων, μανικιουρίστ κτλ. για ένα «comme il faut» αποτέλεσμα.

Αυτό το «comme il faut» αποτέλεσμα είναι μεγάλο ζητούμενο για τη Μελάνια που ξεκίνησε από τα καλλιστεία στης Σλοβενίας και που έγινε διάσημη στις ΗΠΑ ως το άγριο κουνελάκι με τη μεγάλη όρεξη για ισχύ και διαμάντια. Οι φωτογραφίες της, προ υποψηφιότητας του συζύγου, που κατακλύζουν το Διαδίκτυο αυτή τη στιγμή, τη δείχνουν γυμνή με περίστροφα, στιλέτο και διαμάντια μέσα στην καμπίνα ιδιωτικού αεροπλάνου να κοιτάζει παγωμένα τον φακό. Πώς μπορείς να το διαγράψεις αυτό από τη δημόσια εικόνα σου αν η ζωή σε βγάλει τελικά στον Λευκό Οίκο;

Πάντως η Μελάνια είναι σταρ. Είναι μεγαλύτερο σταρ από τον Πρόεδρο. Εκείνος έχει τη στόφα του μπίζνεσμαν που όσο ζει επιχειρεί και που μέχρι να πεθάνει ευχαριστιέται να φλερτάρει με τη φωτιά. Εκείνη έχει τη στόφα της σταρ που παίζει στις σαπουνόπερες. Της ηρωίδας που χτίζει τη ζωή της βήμα βήμα σαν ανοδική κοινωνική πορεία με καύσιμο το πορτοφόλι του εκάστοτε συζύγου – συνήθως οι σύζυγοι είναι περισσότεροι από ένας.

Στόφα σταρ είχε ως Πρώτη Κυρία και η Μισέλ Ομπάμα. Εκείνη όμως ήταν άλλου είδους σταρ. Ηταν η σταρ του σχολείου, του κολεγίου, του πανεπιστημίου. Ηταν η δυναμική, η άνετη, η πόρρω απέχουσα από την τέλεια ομορφιά, η οποία όμως για κάποιον λόγο μάζευε γύρω της όλα τα αγόρια. Λευκά και μαύρα. Τα λευκά τα σνόμπαρε. Από τα μαύρα διάλεξε το καλύτερο.

Η Μισέλ Ομπάμα, με το θάρρος της ωραίας μαύρης σταρ που δεν είναι καθόλου αφελής, που είναι αυτοδημιούργητη, που ξέρει ότι άπαξ και έγινε διάσημη πρέπει (και θέλει) να περάσει τα μηνύματα της φυλής της μέσα στον σύγχρονο κόσμο – όταν ήρθε στην εξουσία έγινε τολμηρή. Πολύ τολμηρή. Και το έδειξε στην προεδρική φωτογραφία.

Φόρεσε μαύρο φόρεμα, για να τηρήσει τη σοβαρότητα του πρωτοκόλλου, αλλά έδειξε γυμνό δέρμα, μαύρο δέρμα. Είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία στην ιστορία του Λευκού Οίκου η οποία άφησε τα χέρια και τους ώμους της γυμνά στην επίσημη φωτογραφία. Επίσης είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία, που πόζαρε με ελαφρύ τσάκισμα στη μέση – το οποίο δείχνει την ιδιότυπη ευκινησία του μαύρου σώματος. Και το μαύρο χρώμα της το τόνισε με λευκά μαργαριτάρια, με λευκό μανικιούρ, με κατάλευκο διάπλατο χαμόγελο. Ένα χαμόγελο δυνατό, σταθερό, σίγουρο. Και γήινο. Όχι σαν αυτά του Χόλιγουντ. Ένα χαμόγελο που νομίζεις ότι θα μείνει και μετά το «κλικ» στα χείλη της.

Ας επιστρέψουμε όμως στη Μελάνια:

«Με τιμά να υπηρετήσω τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας και ανυπομονώ να εργαστώ για χάρη του αμερικανικού λαού τα επόμενα χρόνια» δήλωσε επισήμως. Κοιτάξτε το ατσάλινο βλέμμα στη φωτογραφία. Πείθει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...