270
Ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ | EPA

Μεξικό: Συγγνώμη ζήτησε το κράτος από τους Μάγια για 500 χρόνια κακοποίησης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 09:19
Ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ
|EPA

Μεξικό: Συγγνώμη ζήτησε το κράτος από τους Μάγια για 500 χρόνια κακοποίησης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 09:19

Η κυβέρνηση του Μεξικού ζήτησε επισήμως συγγνώμη από τους αυτόχθονες Μάγια για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους μετά την ισπανική κατάκτηση.

Η συγγνώμη συμπίπτει με τα 500 χρόνια της «Κονκίστα» (της κατάκτησης του Μεξικού) και διατυπώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και του ομολόγου του της Γουατεμάλας, Αλεξάντρο Γιαματέι, στον δήμο Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο, της επαρχίας Κουιντάνα Ρου, στο νοτιοανατολικό Μεξικό.

«Ζητούμε συγγνώμη από την φυλή των Μάγια για τις τρομερές κακοποιήσεις που διαπράχθηκαν από άτομα και εθνικές και ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της Κονκίστα, τους τρεις αιώνες αποικιοκρατίας και τους δύο αιώνες του ανεξάρτητου Μεξικού», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον Πόλεμο των Καστών τον 19ο αιώνα.

Ο πόλεμος αυτός ήταν μια εξέγερση των υποδουλωμένων Μάγια στο Γιουκατάν, που ξεκίνησε το 1847 και έληξε το 1901, με τους αυτόχθονες να πολεμούν ενάντια στους πληθυσμούς λευκών και μιγάδων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η κυβέρνηση του Μεξικού αναγνώρισε τον ρατσισμό και τις διακρίσεις που εξακολουθεί να υποφέρει αυτή η εθνοτική μειονότητα δύο αιώνες μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

Στη διάρκεια της τελετής, κάτοικοι αποδοκίμασαν την αναφορά της σιδηροδρομικής γραμμής Μάγια, ενός έργου που κατασκευάζει η κυβέρνηση.

Διαμαρτυρία αυτόχθονων για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Μάγια – REUTERS/ Edgard Garrido

Τον Ιούνιο του 2020, ο Λόπες Ομπραδόρ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής, μήκους 1.500 χιλιομέτρων, που θα διασχίσει διάφορα μέρη της χερσονήσου Γιουκατάν, όπου βρίσκεται το θέρετρο Κανκούν.

Πολλοί οργανισμοί αντιτίθενται στην υλοποίηση του έργου ισχυριζόμενοι ότι είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και για αυτόχθονες κοινότητες στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...