363
Ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, πρώην υπουργός Άμυνας επί των ημερών της προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο | Reuters

Μεξικό: Ο πρώην υπουργός Αμυνας συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 22:35
Ο Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, πρώην υπουργός Άμυνας επί των ημερών της προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο
|Reuters

Μεξικό: Ο πρώην υπουργός Αμυνας συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 22:35

Στη σύλληψη του πρώην υπουργού Άμυνας του Μεξικό, Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, προχώρησε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, DEA.

«Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στρατηγός Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια», ενημέρωσε την Παρασκευή ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Μαρσέλο Εμπράρδ, μέσω Τwitter, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την αιτία της σύλληψης.

Αργότερα, εκπρόσωπος της Drug Enforcement Administration επιβεβαίωσε τη σύλληψη του στρατηγού Σιενφουέγος, δυνάμει εντάλματος που αφορά μια παλιότερη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με μεξικανική διπλωματική πηγή, μέλη της οικογένειας του Σιενφουέγος που ταξίδευαν μαζί του έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερα.

«Είναι λυπηρό που ένας πρώην υπουργός Άμυνας συλλαμβάνεται και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών», τόνισε ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής του πρωινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι καμιά έρευνα δεν διεξήχθη στο Μεξικό για τον πρώην υπουργό.

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι πριν από δύο εβδομάδες, η πρεσβεία του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον είχε ήδη ενημερώσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του Σιενφουέγος.

«Είναι μια σαφής ένδειξη της αποσύνθεσης του καθεστώτος εκείνη την εποχή, της υποβάθμισης της λειτουργίας της κυβέρνησης στη χώρα κατά την νεοφιλελεύθερη περίοδο (…) Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ναρκω-κυβέρνηση και χωρίς καμιά αμφιβολία για μια “κυβέρνηση μαφίας”», δήλωσε ο Ομπραδόρ.

Υποστήριξε επίσης ότι «άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όπως και ο Σιενφουέγος, συνεχίζουν να είναι ακόμη ενεργά στις τάξεις του στρατού και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα αποβληθούν και, εάν είναι απαραίτητο, θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών».

Ο Σιενφουέγος ήταν υπουργός Άμυνας από το 2012 ως το 2018 υπό τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Την περίοδο που βρισκόταν στο αξίωμα, πολλά στελέχη των μεξικανικών ένοπλων δυνάμεων είχαν κατηγορηθεί από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως ενέχονταν σε «εξαφανίσεις» πολιτών, ανάμεσά τους αυτές των 43 φοιτητών στην Αγιοτσινάπα, στην πολιτεία Γκερέρο (νοτιοανατολικά), το 2014.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Πένια Νιέτο είχαν κατηγορηθεί για υποθέσεις διαφθοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Νιέτο, βρίσκεται προφυλακισμένος στη Νέα Υόρκη.

Ο Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος κατείχε το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Ασφάλειας, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019 στο Ντάλας των ΗΠΑ κατηγορούμενος για διακίνηση τουλάχιστον 53 τόνων κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...