436
Ο Βίκτορ Ορμπαν στη βίλα της κόρης του στη λίμνη Μπάλατον. Δεν πήγε μόνο εκεί... | Twitter

Μείνετε στην Ουγγαρία για διακοπές, έλεγε ο Ορμπαν που βρέθηκε… στην Κροατία

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 14:12
Ο Βίκτορ Ορμπαν στη βίλα της κόρης του στη λίμνη Μπάλατον. Δεν πήγε μόνο εκεί...
|Twitter

Μείνετε στην Ουγγαρία για διακοπές, έλεγε ο Ορμπαν που βρέθηκε… στην Κροατία

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 14:12

Το σύνθημα είχε φροντίσει να το δώσει από νωρίς ο Βίκτορ Ορμπαν: «Περισσότερη Μπάλατον, λιγότερη Αδριατική», είπε, ταιριάζοντας στην ίδια φράση τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των συμπατριωτών του.

Σε καιρούς κορονοϊού, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ζητούσε, με άλλα λόγια, να προτιμήσει κάποιος τον εσωτερικό τουρισμό στην τεράστια λίμνη στο κέντρο της χώρας του από το ταξίδι στις παραλίες. Εύλογο ως ένα βαθμό: γιατί να αφήσει κάποιος την Ουγγαρία, που τα πήγε σχετικά καλά με την πανδημία, για να τρέξει στο εξωτερικό και να συγχρωτιστεί εκεί με ανθρώπους από χώρες που ίσως δεν τα πήγαν και τόσο καλά;

Για να πείσει τους συμπατριώτες του, φρόντισε ο πρωθυπουργός να ανεβάσει στις 25 Ιουλίου μια φωτογραφία του στις όχθες της λίμνης. «Περισσότερη Μπάλατον, λιγότερες Βρυξέλλες», έγραφε για τη χαλάρωση που επιφύλαξε στον εαυτό του μετά την τετραήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου συζητήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δημοσιογράφοι στην Ουγγαρία, όπως γράφει ο Monde, αμέσως διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία ελήφθη στη βίλα της κόρης και του γαμπρού του, για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι πλούτισαν υπόπτως εκμεταλλευόμενοι κοινοτικά κονδύλια.

Τις προτροπές του Ορμπαν φαίνεται ότι δεν ακολούθησε υπουργός του.

Ερευνα ενημερωτικής ιστοσελίδας έδειξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών πέρασε τις διακοπές του στην Κροατία. Ακόμη χειρότερα, βρέθηκε στο πανάκριβο γιοτ ενός επιχειρηματία, του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα, για τον οποίο επίσης υπάρχουν σκιές για το πώς πλούτισε. Το εβδομαδιαίο κόστος ενοικίασης του γιοτ φτάνει τα 170.000 ευρώ.

Ο υπουργός είχε επιχειρήσει να δείξει με αναρτήσεις του ότι βρισκόταν τον Αύγουστο στο γραφείο του, γραβατωμένος και πάνω από το τηλέφωνο, μιλώντας με ξένους παράγοντες. Δεν έπεισε τους δημοσιογράφους, ενώ δικαιολόγησε τις διακοπές σαν «προσωπική, οικογενειακή υπόθεση», ενώ δεν απάντησε και ποιος πλήρωσε τις διακοπές.

Η συνέχεια ντρόπιασε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.

Στις 23 Αυγούστου κροατικό περιοδικό δημοσίευσε φωτογραφία και του ίδιου του Ορμπαν στο νησί Χβαρ, με την πληροφορία ότι βρέθηκε σε ενοικιαζόμενο σκάφος. Τι απέγιναν οι προτροπές του πρωθυπουργού; Ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει μιλώντας και αυτός για «ζήτημα προσωπικής ζωής»

Η ειρωνεία είναι ότι αυτός που κόλλησε κορονοϊό ήταν τελικά στέλεχος του Fidesz, που ακολούθησε τις προτροπές του Ορμπαν. «Δεν πήγα στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι, ακολούθησα όλους τους κανόνες», έγραψε στο Facebook ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Fidesz, αφήνοντας ίσως και μια αιχμή για όσους το έκαναν.

Οσοι πήγαν όμως διακοπές στο εξωτερικό ήταν και οι τυχεροί. Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς (πλην Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας) από την 1η Σεπτεμβρίου. Είναι ένα μέτρο πρωτοφανές για όλη την Ευρώπη, μια χώρα να μπαίνει εθελοντικά σε καραντίνα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...