815
Στην ιστορική αίθουσα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, η μέτζοσοπράνο Cecilia Bartoli και ο μαέστρος και πιανίστας Daniel Barenboim παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έργα του Μότσαρτ |

Μέγαρο Μουσικής: Συναυλίες κλασικής μουσικής σε πρώτη προβολή, στην οθόνη του Κήπου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 17:29
Στην ιστορική αίθουσα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, η μέτζοσοπράνο Cecilia Bartoli και ο μαέστρος και πιανίστας Daniel Barenboim παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έργα του Μότσαρτ
|

Μέγαρο Μουσικής: Συναυλίες κλασικής μουσικής σε πρώτη προβολή, στην οθόνη του Κήπου

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 17:29

Ο πιο μουσικός Κήπος της πόλης μεταμορφώνεται, αυτό το καλοκαίρι, σε έναν υπαίθριο κινηματογράφο, στην οθόνη του οποίου προβάλλονται για πρώτη φορά τέσσερις συναυλίες που μαγνητοσκοπήθηκαν σε διάσημα φεστιβάλ και φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης από το 2011 έως το 2021, με πρωταγωνιστές μεγάλους σταρ της κλασικής μουσικής. Τον φετινό Ιούνιο και Ιούλιο, στο θερινό μουσικό σινεμά του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ερμηνείες διακεκριμένων μαέστρων, κορυφαίων σολίστ και συμφωνικών συνόλων διεθνούς ακτινοβολίας. Καθισμένοι σε μαξιλάρια, ριχτάρια, ψάθες και παρεό απλωμένα πάνω στο γρασίδι, «βλέπουμε» μουσική πίνοντας ένα δροσερό κοκτέιλ!

Οι ξεχωριστές καλοκαιρινές προβολές στην οθόνη του Κήπου συνεχίζονται την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. με την ιταλίδα μετζοσοπράνο Cecilia Bartoli [Τσετσίλια Μπάρτολι] και τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο και πιανίστα Daniel Barenboim [Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ] που εμφανίστηκαν πέρυσι με τη Φιλαρμονική της Βιέννης στην ιστορική αίθουσα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μότσαρτ». Στην περίφημη καλλιτεχνική διοργάνωση που μετρά πλέον πάνω από μισό αιώνα ζωής, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες και το φημισμένο βιεννέζικο σύνολο παρουσίασαν ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα του μεγάλου Αυστριακού. Η διάσημη ιταλίδα μεσόφωνος τραγούδησε μία άρια κοντσέρτου αλλά και μία άρια από τον «Don Giovanni» [«Ντον Τζοβάννι»], ενώ ο Barenboim, με την ιδιότητα του πιανίστα, ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 σε ντο ελάσσονα. Επίσης, σε ρόλο μαέστρου, διηύθυνε τη Συμφωνία «της Πράγας».

Η μαγνητοσκόπηση αυτή προέρχεται την πλούσια συλλογή της εταιρείας οπτικοακουστικών παραγωγών κλασικής μουσικής UNITEL, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες τρεις μουσικές συναντήσεις κορυφής που προβάλλονται φέτος για πρώτη φορά στον Κήπο.

Η είσοδος στις προβολές συναυλιών στον Κήπο είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας από το site του Μεγάρου και στην είσοδο κατά την ημέρα της προβολής).

Ολες οι εκδηλώσεις στον Κήπο πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Motor Oil.

Cecilia Bartoli

Ενθουσιάζει πάντοτε το κοινό, όπου κι αν εμφανιστεί, μαγεύοντας τους θεατές με την τεχνική της αρτιότητα, το ζεστό ηχόχρωμα της φωνής της και τις ειλικρινείς ερμηνείες της. Η Cecilia Bartoli, σε αυτή τη συναυλία της στο Μοτσαρτέουμ, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πέρυσι χωρίς την παρουσία κοινού λόγω των υγειονομικών περιορισμών, επιστρέφει στο μοτσάρτιο ρεπερτόριο και μας προσφέρει, με τη σπάνια γενναιοδωρία που τη χαρακτηρίζει, την άρια κοντσέρτου «Ch’io mi scordi di te?» – «Non temer, amato bene» [«Nα σε ξεχάσω; Μη φοβάσαι, αγάπη μου»], K 505, αλλά και τη δημοφιλέστατη άρια της Zerlina «Vedrai, carino» [«Θα δεις, αγαπημένε μου»] από τον «Don Giovanni».

Η ιταλίδα μετζοσοπράνο Cecilia Bartoli εμφανίστηκε με τη Φιλαρμονική της Βιέννης στην ιστορική αίθουσα Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μότσαρτ»

Daniel Barenboim

Στην ίδια συναυλία, ο Daniel Barenboim, σε διπλό ρόλο πιανίστα και μαέστρου, ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 σε ντο ελάσσονα Κ 491, τη σπουδαιότερη και αρτιότερη δημιουργία του Mozart, από συνθετικής άποψης, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μουσική φόρμα, ένα εμβληματικό έργο που επηρέασε αποφασιστικά μεταγενέστερους ομότεχνούς του, όπως τον Beethoven [Μπετόβεν] και τον Brahms [Μπραμς]. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από την ιδιαίτερα αγαπητή Συμφωνία αρ. 38 σε ρε μείζονα, Κ. 504, «της Πράγας». Οφείλει το προσωνύμιό της στην πόλη όπου δόθηκε η πρεμιέρα του έργου στα 1787. Έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πλέον μεγαλειώδεις και επιβλητικές συμφωνικές συνθέσεις του λαμπρού αυστριακού μουσουργού.

Ο μαέστρος και πιανίστας Daniel Barenboim με τη Φιλαρμονική της Βιέννης

Το πρόγραμμα των προβολών στον Κήπο

Ιούνιος-Ιούλιος 2022

Στις 30 Ιουνίου, ο βρετανός μαέστρος Sir Simon Rattle [Σερ Σάιμον Ρατλ], από το Φεστιβάλ της Λουκέρνης, διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου σε δημοφιλή έργα του ρωσικού ρεπερτορίου, ενώ στις 7 Ιουλίου, από το ίδιο Φεστιβάλ, η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ, υπό τον Andris Nelsons [Άντρις Νέλσονς], συμπράττει με τον πιανίστα Yefim Bronfman [Γέφιμ Μπρόνφμαν], ο οποίος θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, το περίφημο «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν].

Megaron and Unitel Present

Η UNITEL, εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, καταγράφει ανεπανάληπτες ερμηνείες από συναυλίες κλασικής μουσικής και παραστάσεις όπερας, οπερέτας και μπαλέτου που άφησαν εποχή, σε συνεργασία –συχνά, με αποκλειστικά συμβόλαια– με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι θρυλικοί μαέστροι Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Carlos Kleiber –αλλά και νεότεροι, όπως ο Christian Thielemann– ή η σταρ της όπερας Anna Netrebko καθώς και με ορχήστρες και καλλιτεχνικούς φορείς διεθνούς κύρους, όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, η MusicAeterna και ο Θεόδωρος Κουρεντζής (συναυλία στους Δελφούς), τα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, του Μπρέγκεντζ, το Μπαϋρώυτ κ.ά.

Με έναν κατάλογο τεχνικά άρτιων παραγωγών που αριθμεί περισσότερα από 1.500 οπτικοακουστικά αρχεία, η UNITEL είναι μία από τις πρωτοπόρους εταιρείες στον χώρο της παραγωγής έγχρωμων στερεοφωνικών μουσικών φιλμ. Σήμερα, τα βίντεό της κυκλοφορούν αποκλειστικά με εικόνα UHD (υπερυψηλής ευκρίνειας) και ήχο Surround. Αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρείας Cosmotel που ιδρύθηκε το 1964 από τον Δρ. Leo Kirch και τον Herbert von Karajan με σκοπό τη δημιουργία παραγωγών κλασικής μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Διάρκεια | 78 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...