307
Ο Μπομπ αποδείχτηκε «ιδιαίτερη περίπτωση» | bobdylan.com

«Μεγάλη τιμή το Νομπέλ», αλλά ο Ντίλαν δεν θα το παραλάβει

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 21:05
Ο Μπομπ αποδείχτηκε «ιδιαίτερη περίπτωση»
|bobdylan.com

«Μεγάλη τιμή το Νομπέλ», αλλά ο Ντίλαν δεν θα το παραλάβει

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2016, 21:05

Την ιστορία τη θυμόσαστε: Πέρασαν πολλές ημέρες, δυο βδομάδες, αφότου ανακοινώθηκε η βράβευση με το Νομπέλ Λογοτεχνίας του αμερικανού τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν, για να μπορέσει η Σουηδική Ακαδημία να έχει νέα τού βραβευθέντα.

Κανείς, επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει το ντιμπέιτ μεταξύ εκείνων που συμφωνούσαν με τη στάση του Ντίλαν, εκείνων που διαφωνούσαν και, φυσικά, μεταξύ εκείνων που ακόμα συζητούν το εάν έπρεπε να πάρει Νομπέλ ή όχι, για το αν έχει σχέση με τον δικό μας Ομηρο κ.λπ.

Τώρα, πια, έχουμε νέο σενάριο! Ο Μπομπ, λυπάται, αλλά…

«Θα ήθελε να μπορούσε να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως αλλά, δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατον, λόγω άλλων υποχρεώσεών του. Υπογράμμισε ότι αισθάνεται απίστευτη τιμή για τη βράβευσή του», ανέφερε την Τετάρτη η Ακαδημία.

Τα βραβεία (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Οικονομίας και Λογοτεχνίας) απονέμονται στους Νομπελίστες στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του βιομηχάνου και φιλάνθρωπου Αλφρεντ Νομπέλ. Εκείνη την ημέρα παραλαμβάνουν το βραβείο τους από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας και εκφωνούν μια ομιλία σε ένα δείπνο, ενώπιον περίπου 1.300 συνδαιτυμόνων.

«Η Σουηδική Ακαδημία σέβεται την απόφαση του Μπομπ Ντίλαν. Είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι και αδύνατον, να μην μπορεί κάποιος να πάει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο», υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της – αναφέροντας τις περιπτώσεις των συγγραφέων Ντόρις Λέσινγκ και Χάρολντ Πίντερ. Και οι δύο δεν παρέστησαν στην τελετή για λόγους υγείας, ενώ η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ αρνήθηκε να πάει, επειδή πάσχει από αγοραφοβία. Εντάξει, δεν ξεχνάμε ότι το 1964, ο γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είχε αρνηθεί το Νομπέλ Λογοτεχνίας και είχε ανακοινώσει την απόφασή του μόλις είχε μάθει για τη βράβευσή του. Δεν είχε λάβει και τις 273.000 κορώνες που αποτελούσαν, τότε, το χρηματικό έπαθλο του βραβείου.

Ο Μπομπ Ντίλαν αποδείχτηκε «ιδιαίτερη περίπτωση» γιατί απέφυγε να επικοινωνήσει με τα μέλη της επιτροπής που τον βράβευσε. Αφησε τους συνεργάτες του να μιλήσουν εκ μέρους του.

Εμείς, πάντως, τα είχαμε πει και τα είχαμε γράψει!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...