1231
| eleftheriaonline.gr

Νεκροί και τρομερές καταστροφές από την κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:22

Νεκροί και τρομερές καταστροφές από την κακοκαιρία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2016, 10:22

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και μεγάλες καταστροφές είναι ο απολογισμός των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως τα δυτικά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Θύματα της νεροποντής είναι μια γυναίκα 63 ετών με αναπηρία, η οποία εγκλωβίστηκε και πνίγηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στο χωριό Πήδημα και μια γυναίκα 80 ετών πνίγηκε στο υπόγειο διαμέρισμά της στη Καλαμάτα. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ανασύρθηκε η σορός 73χρονου άνδρα που αγνοείτο από το πρωί από χείμαρρο στο χωριό Βλαχιώτης στη Λακωνία. Ο ίδιος βρισκόταν στο ποιμνιοστάσιό του με τη σύζυγό του όταν παρασύρθηκαν και οι δύο από τα ορμητικά νερά. Η γυναίκα με τη βοήθεια των πυροσβεστών διασώθηκε, τα δικά του ίχνη χάθηκαν, μέχρι που εντοπίστηκε νεκρός.

Νεκρός βρέθηκε και ένας άνδρας 90 ετών στη Θούρια Μεσσηνίας που επίσης είχε κινητικά προβλήματα, αν και είναι πιθανό ότι ο θάνατός του δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοουμένη είναι μια 53χρονη γυναίκα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Οι Αρχές εντόπισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η ίδια και τα αλάρμ ήταν αναμμένα. Εκτιμάται ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημα, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής.

Αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων της Μεσσηνίας, που είδαν μέσα σε λίγες ώρες τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από τα ορμητικά νερά που «βούλιαξαν» την περιοχή, ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Κωνσταντινέα, ο υπουργός επισκέφθηκε την Τετάρτη τις περιοχές που επλήγησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τη θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε στον ΣΚΑΪ ότι το νερό σε κάποια σημεία έφτασε τα δύο μέτρα και ανέφερε ότι επτά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην Καλαμάτα. Ακόμη, έχουν πνιγεί ζώα στην περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε ότι 80 παιδιά παραμένουν αποκλεισμένα στην φοιτητική εστία, αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Μέσα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή το σκηνικό είναι ένα μεγάλης καταστροφής: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί ακόμα και μέσα στη θάλασσα στη Στούπα της Μάνης, κατολισθήσεις και διακοπές κυκλοφορίας.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την πολιτεία να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με 20 αντλίες από την Αθήνα και 12 από την Τρίπολη, καθώς και με ένα ερπυστριοφόρο.

kalamata
Δεκάδες τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη Καλαμάτα (eleftheriaonline.gr)
Προβλήματα στην οδική κυκλοφορία στη Πελοπόννησο

Από την κακοκαιρία υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24ο μέχρι το 26ο χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Η γύρω περιοχή της Σκάλας όμως έχει μεταβληθεί σε λίμνη καθώς έσπασε ένα φράγμα του Ευρώτα. Ενα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες.

Καταστροφές στα Σύβοτα

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν τα προβλήματα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας οι κάτοικοι της περιοχής που είδαν τις βάρκες να βγαίνουν στη στεριά λόγω των ισχυρών ανέμων. Τέσσερις από τις βάρκες αναποδογύρισαν και κάποιες χάθηκαν κάτω από τα νερά της θάλασσας

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας. Στην Πέρδικα από τα ορμητικά νερά μετά τη βροχόπτωση γκρεμίστηκε και ένας μαντρότοιχος που έπεσε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιές.

Στο Καραβοστάσι μία οικογένεια από τη Ρουμανία που έκανε διακοπές κινδύνευσε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 36χρονη στο οποίο επέβαιναν και τα ανήλικα παιδιά της παρασύρθηκε από ρέμα. Κλήθηκε αμέσως η Πυροσβεστική και απεγκλώβισε τους επιβαίνοντες με επιτυχία.

syvota
Εικόνα από τις καταστροφές στα Σύβοτα (epiruspost.gr)
Εντονα φαινόμενα και στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε δύο ημέρες η Θεσσαλονίκη δέχθηκε περίπου δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά τον Σεπτέμβριο καθώς από τη στιγμή που άρχισαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι το πρωί της Τετάρτης καταγράφηκαν 45 χιλιοστά νερού, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε για «βιβλική καταστροφή» στον δήμο του με πλημμυρισμένες κατοικίες και δρόμους, αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν και δέντρα που ξεριζώθηκαν στην Αγία Τριάδα, την Επανομή και τη Μηχανιώνα.

21_08_20160907_kt_4222_sooc1473248601
Κατεστραμμένο τείχος από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που άρχισαν από την Τρίτη σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους.

θεσσα
Μισοβυθισμένο λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε σχηματισμένη λίμνη. Ευτυχώς οι επιβαίνοντες απεγκλωβίστηκαν (e-koufalia.gr)

Μάλιστα, κατά τη διαδρομή αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ που εκτελούσε τη γραμμή Κουφάλια-Θεσσαλονίκη οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν για λίγη ώρα μέσα στο όχημα που είχε σχεδόν βυθιστεί μέσα στα νερά. Βγαίνοντας από τα Κουφάλια με κατεύθυνση προς Χαλκηδόνα, το λεωφορείο βρέθηκε μέσα σε τεράστια λίμνη που δημιουργήθηκε λόγω της συνεχόμενης βροχόπτωσης. Οι επιβάτες αναγκάστηκαν να ανέβουν στην οροφή του λεωφορείου και τελικά απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια προσωπικού και μηχανημάτων του δήμου. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Ο δήμαρχος είπε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Μεσσηνία και Λακωνία

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει διακοπεί στο 222ο χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα, ενώ τα οχήματα θα πρέπει να κινούνται από την παλαιά εθνική Τρίπολης – Καλαμάτας.

Διακοπή κυκλοφορίας σημειώνεται στο 1ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Πύλου, στο 5ο χιλιόμετρο του δρόμου Ασπροχώματος – Πύλου στην είσοδο της Μεσσήνης, στην γέφυρα του Παμίσου ποταμού και στο δρόμο Αγίου Νικολάου – Τραχήλας στην μεσσηνιακή Μάνη.

Στον νομό Λακωνίας υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας από το 19ο έως το 21,5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τάραψας – Μονεμβασιάς, στην περιοχή της Σκάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι το Βλαχιώτη και σε όλους τους παρακείμενους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.

Εχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου, από το 1ο έως το 1,3 χιλιόμετρο του δρόμου Απιδιά – Αγίου Δημητρίου Ζαράκου, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γουβών, ενώ με μεγάλη δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από 43ο έως το 43,2 χιλιόμετρο του δρόμου Σπάρτης – Αγίου Δημητρίου.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα
  • Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα έμειναν αργά το απόγευμα της Τρίτης το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές της πόλη του Βόλου λόγω της σφοδρής καταιγίδας που κράτησε λιγότερο από μία ώρα.
  • Στη Ζάκυνθο ανεμοστρόβιλος σάρωσε το μεσημέρι της Τρίτης τον Λαγανά
Βελτιώνεται ο καιρός σταδιακά

Η ΕΜΥ για σήμερα Τετάρτη περιμένει βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, περιμένουμε στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά -εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θα υπάρχει και πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι, κυρίως στα νότια. Ωστόσο προβλέπεται εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...