439
«Ελληνικό Καλοκαίρι 2020», αφίσα στη Σαντορίνη που καλωσορίζει τους τουρίστες στη χώρα μας | Intime

Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και καταλύματα Covid-19 στα νησιά

«Ελληνικό Καλοκαίρι 2020», αφίσα στη Σαντορίνη που καλωσορίζει τους τουρίστες στη χώρα μας
|Intime

Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και καταλύματα Covid-19 στα νησιά

Την προσφορά για τιμή ενοικίασης δωματίου σε κατάλυμα που θα χαρακτηριστεί Covid-19 αύξησε με δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μία εβδομάδα μετά την καταληκτική ημερομηνία της πρώτης πρόσκλησης ενδιαφέροντος (εδώ) και δύο ημέρες πριν από τη δεύτερη, καθώς όπως φαίνεται οι ξενοδόχοι δεν ανταποκρίθηκαν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Τουρισμού, έκανε ακόμη μία προσπάθεια να προσελκύσει ξενοδόχους που έχουν κλειστά τα καταλύματά τους, αυξάνοντας το ποσό αποζημίωσης για το δωμάτιο που βρίσκεται σε αναμονή από τα 10 στα 15 ευρώ και την τιμή του δωματίου που θα φιλοξενεί και θα σιτίζει ασθενή με Covid-19 από τα 30 στα 35 ευρώ.

Πάντως, στη δεύτερη πρόσκληση ενδιαφέροντος που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και λήγει σε δύο ημέρες, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες (εδώ), παρά τις προφορικές δηλώσεις του υπουργού.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εκτός από τις μονάδες που θα διατίθενται αποκλειστικά για Covid-19, το κάθε ξενοδοχείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί για φιλοξενία ασθενών δωμάτια απομόνωσης προσωρινής καραντίνας, που θα πρέπει να καλύπτουν το 3% του συνόλου του καταλύματος.

Κάτι που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ, εδώ) των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού ως υποχρεωτικό. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να δημιουργήσουν δωμάτια-χώρους απομόνωσης, για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, τα λεγόμενα «δωμάτια καραντίνας».

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τη δημιουργία πλέγματος ξενοδοχείων «καραντίνας» και επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, εφόσον βέβαια το σχέδιο υλοποιηθεί.

Ξενοδοχεία χωρίς γιατρούς

Την ίδια στιγμή, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τον «υποχρεωτικό» γιατρό που προβλέπεται να έχουν όλα τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «μέχρι στιγμής 800 γιατροί έχουν κάνει συμβάσεις με ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα».

Αυτό σημαίνει ότι σε αναζήτηση γιατρών είναι ακόμη δεκάδες ξενοδοχεία, προκειμένου να αναλάβουν το βάρος για την υγειονομική ευθύνη του κορονοϊού.

Πολλοί γιατροί αρνούνται να κάνουν συμβάσεις με ξενοδοχεία, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για την αστική ευθύνη, το ωράριο, αλλά και τις συνολικές υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού με Covid -19 σε κατάλυμα.

Το πρόβλημα επιχειρούν να επιλύσουν αρκετοί ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, οι οποίοι επιθυμούν να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με τα ξενοδοχειακά επιμελητήρια, προκειμένου να διασφαλισθεί έστω η κατώτερη αμοιβή για τους γιατρούς, αλλά και να τους καλύπτουν ασφαλιστικά σε περίπτωση αστικής ευθύνης.

Ωστόσο, μία  εβδομάδα πριν το άνοιγμα των πτήσεων, πολλά ζητούμενα για την ασφάλεια των ντόπιων, αλλά και των τουριστών, παραμένουν στον «αέρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...