594
Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου | Andrea Bonetti / IntimeNews

Με «Ζορμπά» και «Ενα το χελιδόνι» υποδέχτηκαν τον Τσίπρα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 19:51
Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Πεκίνου
|Andrea Bonetti / IntimeNews

Με «Ζορμπά» και «Ενα το χελιδόνι» υποδέχτηκαν τον Τσίπρα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 19:51

«Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξή του στο Πεκίνο για τη σύνοδο σχετικά με το σχέδιο «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», που θα συνδέσει με εμπορικές υποδομές την Κίνα και την Ευρώπη.

Η τελετή υποδοχής του έλληνα πρωθυπουργού έγινε στο αεροδρόμιο. Στο πλευρό του και η σύντροφός του.

Με μπεζ σακάκι, λευκό μπλουζάκι και μπλε παντελόνι, η Μπέτυ Μπαζιάνα, χαμογελαστή, κατέβηκε από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και ένα από τα κοριτσάκια που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο για την υποδοχή της ελληνικής αποστολής, της έδωσε μια μεγάλη ανθοδέσμη.

«Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στα Ελληνικά φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών, ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην Ελληνικά, το «Eνα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη.

216615
Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, κάζουαλ στην Κίνα (Andrea Bonetti / IntimeNews)

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, εισαγωγικά ευχαρίστησε τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών που είναι, όπως τόνισε, ένα φημισμένο και ιστορικό κινεζικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ιδιαίτερα σημαντικός -παρατήρησε ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του- είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών, που μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέπεια και διάρκεια, ιδίως μέσω των νέων ανθρώπων, την κοινή στρατηγική στόχευση: την πληρέστερη κατανόηση, ειδικά της σύγχρονης, Ελλάδας και Κίνας. Κατανόηση μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, κάτι που αποτελεί στόχο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη διαπίστωση ότι Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, που θα βασίζεται στην καλύτερη γνώση τους ενός για τον άλλον.

  • Δείτε φωτογραφίες από το IntimeNews/ANDREA BONETTI

Και σημείωσε την ελπίδα ότι, με την προώθηση των σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Κίνα, η χώρα μας θα συνεχίσει να γοητεύει τον φιλομαθή, όπως τον χαρακτήρισε, κινεζικό λαό, αποκαλύπτοντας σε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της, με απτά οφέλη στις διμερείς σχέσεις.

Παίρνοντας εξάλλου αφορμή από την πρωτοβουλία, «Μία Ζώνη –Ενας δρόμος», ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία, στο πλαίσιο και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δεν μπορεί παρά να εδράζεται, όπως και στο παρελθόν, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις επαφές μεταξύ των πολιτών, κυρίως δε, μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Παραλλήλως, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πέρυσι εορτάστηκαν τα δέκα χρόνια από την έναρξη της Στρατηγικής Εταιρικής Συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, η οποία βασίστηκε στη συνεργασία στη ναυτιλία και τον Πειραιά.

Υπήρξε συμφωνία ότι το κινεζικό όραμα για το Δρόμο του Μεταξιού και το ελληνικό όραμα, να καταστεί η χώρα μας μείζονος σημασίας περιφερειακός κόμβος μεταφορών, εμπορίου, ενέργειας, τουρισμού και πολιτισμού, συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Συμφωνία με την πολιτική ηγεσία της Κίνας για επέκταση των σχέσεων σε όλους τους τομείς, αξιοποιώντας και τον κεντρικό ρόλο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων στη μεταξύ τους προσέγγιση. Πόσο μάλλον που το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε συνάντηση και με στελέχη της κινεζικής State Grid, όπου και εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ,  στον οποίο είναι στρατηγικός επενδυτής.

Σειρά διμερών επαφών

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, στο περιθώριο της συνόδου, στις 14 και 15 Μαΐου, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με ηγέτες χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με:

-Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

-Τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

-Τον πρόεδρο της ΛΔ της Κίνας, Σι Τσινπίνγκ.

-Τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

-Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

-Τον πρωθυπουργό της ΛΔ της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

-Στις 12 και 13 Μαΐου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...