649
Ο Παπαδόπουλος με την Μαντζιάντε προσέρχονται στο δικαστήριο, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Yuri Gripas

«Με υποπτεύονταν για πράκτορα των Ρώσων», παραδέχεται η σύζυγος του Τζορτζ Παπαδόπουλου

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:59
Ο Παπαδόπουλος με την Μαντζιάντε προσέρχονται στο δικαστήριο, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Yuri Gripas

«Με υποπτεύονταν για πράκτορα των Ρώσων», παραδέχεται η σύζυγος του Τζορτζ Παπαδόπουλου

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 11:59

Τη διάσταση της κατασκοπίας έφερε στο προσκήνιο την Κυριακή η τηλεοπτική εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC, ο οποίος είχε καλεσμένη τη σύζυγο του Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, βασικού μάρτυρα στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μόλερ για την επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η σύζυγος του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ παραδέχτηκε ότι η ομάδα ερευνών του Μόλερ υποπτευόταν πως ενδεχομένως η ίδια ήταν κατάσκοπος των Ρώσων.

Η Σιμόνα Μαντζιάντε-Παπαδόπουλος εξήγησε ότι το διεθνές πολιτικό υπόβαθρο που είχε η ίδια αποτέλεσε σημείο «ουσιαστικού ενδιαφέροντος» για τους ανακριτές. Στην εκπομπή παρίστατο με τον σύζυγό της που, μόλις την Παρασκευή, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ημερών, έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων, 200 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 9.500 δολαρίων.

«Ερωτηθήκατε σχετικά από την ομάδα του Ρόμπερτ Μόλερ και από την αρχή υποπτεύθηκαν ότι ίσως ήσασταν πράκτορας των Ρώσων. Από πού προέκυψε αυτό», την ρώτησε ο παρουσιαστής.

«Προέρχομαι η ίδια από ένα πολιτικό background. Εργάστηκα ως διπλωμάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αρκετά χρόνια κι αυτό μπορούσε να είναι ένα σημείο ενδιαφέροντος, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλυμμένοι πράκτορες για κατασκοπευτική δράση».

Η ίδια πρόσθεσε ότι κατανοεί την ανησυχία για τον ρόλο της και για το πώς συνδέεται με τον σύζυγό της, αλλά αρνήθηκε ότι έχει κάποιες σχέσεις με την Ρωσία.

«Φυσικά, η διασύνδεση αυτή θα μπορούσε να είναι ύποπτη. Πάντοτε δήλωνα ότι σέβομαι το ενδιαφέρον του Μόλερ για το προφίλ μου, επειδή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι παντρεύτηκα τον Τζορτζ Παπαδόπουλος εν μέσω αυτής της καταιγίδας» απάντησε.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις τον Μάρτιο. Συναντήθηκαν μέσω του Τζόζεφ Μιφσάντ, ενός μυστηριώδους καθηγητή από τη Μάλτα, για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης, που προσπάθησε στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας (2016) να συστήσει τον Παπαδόπουλο σε ανθρώπους που συνδέονται με την Ρωσία.

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε το ζευγάρι σχετικά με τη μήνυση της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μιφσάντ μπορεί να είναι νεκρός.

Η DNC, που έχει μηνύσει την Ρωσία, την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και τα WikiLeaks για την εμπλοκή τους στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, δήλωσε στην διάρκεια κατάθεσης δικαστικών εγγράφων την Παρασκευή ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ενημερωθεί για την μήνυση, «με εξαίρεση τον Μιφσάντ (που αγνοείται και ίσως είναι νεκρός)», σύμφωνα με το Bloomberg.

«Γνωρίζετε κάτι γι’ αυτό; Όπως ξέρετε η τύχη του αγνοείται και είναι αυτό (να έχει πεθάνει)πιθανό;» ρώτησε ο Στεφανόπουλος. «Είναι πιθανό, ναι», απάντησε η Μαντζιάντε – Παπαδόπουλος. Ο σύζυγος της απάντησε στον Στεφανόπουλο: «Δεν έχω ιδέα, Τζορτζ. Αλλά είναι πιθανό».

Ο Παπαδόπουλος είπε ότι ακόμη και η οικογένειά του είχε αμφιβολίες για τη σχέση που διατηρούσε και υποπτευόταν την σύζυγό του για κατάσκοπο της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι ο καθένας ήταν λίγο παρανοϊκός στην διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Και ναι, όπως ξέρετε, νομίζω ότι σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να είναι πράκτορας των Ρώσων. Φυσικά, ποτέ δεν πίστεψα κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι η κάθε όμορφη ξανθιά γυναίκα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πράκτορας των Ρώσων. Ξέρετε, υπάρχουν κι αρκετές ξανθές γυναίκες από την Ιταλία», απάντησε ο Παπαδόπουλος.

Οι δηλώσεις του Παπαδόπουλου ήταν οι πρώτες που έκανε από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και καταδικάστηκε σε ολιγοήμερη φυλάκιση. Ο ίδιος, είχε παραδεχτεί την ενοχή του για ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI γύρω από τις σχέσεις που διατηρούσε με έναν Ρώσο, αλλά και με τον καθηγητή από τη Μάλτα.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο (ABC News)

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του από τον δικαστή, ο Παπαδόπουλος έφυγε από τα έδρανα του κατηγορούμενου για να αγκαλιάσει τη σύζυγό του. Η Σιμόνα Μαντζιάντε-Παπαδόπουλος είναι ασκούμενη δικηγόρος και εξελίχθηκε σε δημόσια εκπρόσωπό του κατά τους μήνες που ακολούθησαν την σύλληψή του, μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του.

Παρά το γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος πρέπει να φυλακιστεί για δύο εβδομάδες, προσπαθεί να ξεπεράσει τα όσα βίωσε, προγραμματίζοντας να μετακινηθεί στην Καλιφόρνια και να αρχίσει μία νέα ζωή, υποστηρίζοντας την καριέρα της συζύγου του ως ηθοποιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News